somber tijdens zwangerschap
05/04/2023

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met angst en sombere gevoelens tijdens mijn zwangerschap?’

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: hoe ga ik om met angstige en sombere gevoelens – veroorzaakt door eerdere miskramen – tijdens mijn zwangerschap?

‘Je bent zwanger, wat een mooi nieuws. Misschien droomde je al jaren van het uitzoeken van babykleertjes, het inrichten van de babykamer en het zien groeien van je mooie buik. Je verlangde naar dat wij-gevoel, het gevoel van: vanaf nu zijn we voor altijd samen. Je verheugde je op die eerste trappeltjes in je buik en hoe dit zou voelen. Je droomde van een roze wolk, daar hoorde je immers iedereen altijd over. Helaas is die roze wolk voor jou tijdens de zwangerschap nergens te bekennen.

Angst dat het weer misgaat

Ik zie het veel in mijn praktijk, vrouwen die niet kunnen genieten van hun zwangerschap omdat ze zich somber of fysiek niet goed voelen. Of vrouwen vrijwel de hele zwangerschap angstig zijn. Omdat ze bang zijn om een miskraam te krijgen of dat er iets mis zal gaan tijdens de zwangerschap.

Dit komt namelijk veel vaker voor dan men denkt. Sommige moeders hebben één of meerdere miskramen meegemaakt en voelen zich hierdoor ontzettend onzeker en bang tijdens hun zwangerschap. Dat is niet ineens voorbij als dat eerste trimester eindelijk op zijn eind is. Nee, deze moeders blijven hun hele zwangerschap gespannen afwachten of er niet iets anders mis zal gaan. Alsof het zwaard van Damocles constant boven hun hoofd hangt. Dat is heel begrijpelijk, maar ook heel zwaar voor deze moeders.

Somber tijdens zwangerschap

Je somber en angstig voelen komen dus niet alleen na de bevalling voor. Dat begint voor sommige aanstaande mama’s dus al heel vroeg in de zwangerschap. Iets wat veel vrouwen heel naar vinden. Deze moeders vertellen mij: nu ben ik eindelijk zwanger, maar ik kan er amper van genieten.  Deze moeders voelen zich beschaamd en praten er niet over, omdat ze niet ondankbaar willen lijken als ze even van zich af willen praten. Ze voelen zich schuldig, omdat het hen wel gelukt is om zwanger te worden terwijl er nog zoveel moeders zijn waarbij dit niet lukt of gelukt is. “Dus dan ga ik niet zitten zeuren”, hoor ik vaak in mijn praktijk.

Ik vind dat alles behalve zeuren, lieve mama’s! Dat schuldgevoel en die schaamte horen – hoe lastig het soms ook kan zin – erbij. Accepteer deze gevoelens en ervaring en probeer het dan weer te laten gaan. Praat er alsjeblieft over met je partner, een goede vriendin of familielid. Als dit niet voldoende is, zoek dan hulp bij een fijne coach of therapeut. Realiseer je dat jij hier niet voor gekozen hebt. Dat als het aan jou had gelegen, je natuurlijk wel op een roze wolk had gezeten tijdens de zwangerschap. Dat jij zelf ook het liefst stralend door deze zwangerschap heen zou gaan. Jij had je zwangerschap toch ook veel liever in een ontspannen en vrolijke stemming door willen brengen, in plaats van te worstelen met angstige en sombere gedachten en emoties? Precies.

Je bent niet alleen

Ik hoop dat als je dit leest, dat je je iets minder eenzaam voelt en dat je weet dat je ergens terecht kunt om hierover te praten. Mijn deur staat altijd voor je open in zowel mijn een-op-een traject als de zwangerschapssessies via Zoom. Zodat je niet langer geïsoleerd thuis zit en hier alleen mee rond blijft lopen, maar juist de connectie aan kan gaan met andere zwangere mama’s en eindelijk de herkenning en ondersteuning vindt die je zo nodig hebt. Vroegtijdige hulp is ontzettend belangrijk als je in de zwangerschap al niet op een roze wolk zit. Met name omdat de kans op een postpartum depressie groter wordt, als je er nu niks aan doet. Mail voor meer info naar info@froufroubegeleiding.nl en ik ga je hiermee helpen.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Vrouwen vertellen over hun miskraam
Esther over haar postpartum depressie: “Soms waren de angst, somberheid en spanning te groot”
Hi nieuwe mama, ál deze gevoelens zijn normaal

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief