Angst tijdens de zwangerschap

Doorverwezen worden naar het ziekenhuis, een slechte test-uitslag of een ernstige zwangerschapscomplicatie zijn allemaal zaken die veel impact kunnen hebben op jouw mentale gesteldheid. Je wereld staat op z’n kop en je kunt het gevoel hebben de controle te verliezen over jouw zwangerschap. Deze ervaring kan allerlei gevoelens triggeren. Ook gevoelens van angst en bezorgdheid tijdens de zwangerschap komen veel voor.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Sommige vrouwen hebben één of meerdere miskramen meegemaakt en voelen zich hierdoor onzeker en bang tijdens hun zwangerschap. Dat is niet ineens voorbij als dat eerste trimester eindelijk op zijn eind is, zegt postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar: ‘Ik zie het veel in mijn praktijk, vrouwen die niet kunnen genieten van hun zwangerschap omdat ze zich somber of fysiek niet goed voelen. Of vrouwen die vrijwel de hele zwangerschap angstig zijn. Omdat ze bang zijn om een miskraam te krijgen of dat er iets mis zal gaan tijdens de zwangerschap.’

Angst en onzekerheid

Heb jij langst van angst tijdens je zwangerschap? Afhankelijk van jouw situatie kun je één of meerdere gevoelens herkennen:

    • Je voelt je machteloos, verdoofd, terneergeslagen, murw. Hoe moet je nu verder? Waar vind je de juiste antwoorden? Wat nou als…?

    • Je bent boos, gefrustreerd op artsen die altijd een slag om de arm houden, op je partner omdat hij of zij niet voelt wat jij voelt of je bent geïrriteerd omdat niemand in je omgeving je lijkt te begrijpen. Ze wuiven je zorgen weg met “het komt wel goed”, “het kan altijd nog erger” of “kop op, blijf gewoon positief”.

    • Je bent jaloers op al die vrouwen die wel een zorgeloze zwangerschap doormaken, die zich druk maken om dingen die in jouw wereld nu ineens zo onbelangrijk zijn. Wat maakt de kleur van de kinderwagen uit als je niet eens weet of jouw baby’tje gezond is?

    • Je voelt je verdrietig en angstig. Je maakt je zorgen over de gezondheid en toekomst van je baby. Je bent bang hem of haar te verliezen. Je maakt je zorgen om je eigen gezondheid, nu je zwanger bent en daarna. Je bent bang voor depressies of erger.

    • Je voelt paniek opkomen als je het ziekenhuis binnenstapt.

    • Je kunt rouw ervaren omdat je zwangerschap niet loopt zoals het had gemoeten, omdat je weet dat je kindje zich anders gaat ontwikkelen tijdens de zwangerschap of later in zijn of haar leven of omdat hij of zij moeten leren leven met een beperking. Je hoeft niet alleen te rouwen om iets wat niet meer is, maar je kunt ook rouwen om iets wat nooit heeft mogen bestaan. 

angst tijdens zwangerschap

Lichamelijk of mentaal ziek

Alle hierboven genoemde emoties kunnen opspelen wanneer jouw baby iets mankeert. Ervaar je zelf lichamelijke complicaties of word je ziek dan komen daar soms ook nog schuldgevoelens bij. Je kunt het gevoel hebben alsof jouw lichaam je in de steek laat, alsof je er niet meer op kunt vertrouwen dat jouw lijf het beste voor heeft voor de baby. Je kunt het gevoel hebben te falen. 

Hoe ga je om met een zwangerschap die anders verloopt dan verwacht of gehoopt? 

Lieve mama, weet allereerst dat jij niet faalt. Het is nooit jouw schuld of keuze als een zwangerschap niet loopt zoals verwacht. Je mag jezelf schuldig voelen, maar het is niet jouw schuld. 

Een medische zwangerschap kan ontzettend spannend zijn. Het gaat om de gezondheid van je ongeboren kind en/of om jouw eigen gezondheid. Een heel belangrijke, maar natuurlijk ook lastige stap, is deze nieuwe situatie aanvaarden. Het is nu moeilijk, in sommige gevallen zelfs heel moeilijk. Dit is de nieuwe realiteit. Het is niet wat je wilde, hoe je het voor ogen had. Het is verdrietig, spannend, stressvol, frustrerend, angstig… Al die gevoelens zijn legitiem, begrijpelijk én heel normaal. 

‘Het kan altijd erger’

Het is waardevol als je open kunt blijven staan voor hoop en liefde, maar je hoeft andere, minder fijne gevoelens, niet te bagatelliseren. Je hoeft jezelf niet wijs te maken dat het ‘altijd erger kan’, je hoeft niet te zeggen ‘kop op’ en je hoeft ook niet altijd positief te blijven. Daar wordt wat je voelt niet minder van, integendeel, je drukt het weg waardoor je juist veel meer stress kunt gaan ervaren.

Zeg in plaats daarvan tegen jezelf: ik vind het moeilijk wat ik nu doormaak en daarom voel ik onrust of stress in mijn lichaam. Ik weet waar het vandaan komt, ik ervaar stress omdat … en ik probeer te begrijpen wat er nu precies is gebeurd of wat er is gezegd.

Door te aanvaarden – door in te zien waar je nu staat – kun je ook verder en actie ondernemen. Oftewel grip krijgen op je zwangerschap en rust vinden in je nieuwe realiteit. Rust die zo belangrijk is voor jouw (mentale) gezondheid en die van je baby. 

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲