bang voor tweede kraamtijd
07/06/2023

Ask Tilda: ‘Ik ben bang voor een herhaling van mijn vorige kraamtijd’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Ik ben bang voor mijn tweede kraamtijd: wat als het een herhaling wordt van de vorige keer? Destijds heb ik veel last gehad van intrusies’

Allereerst: wat naar dat je dit destijds mee hebt moeten maken. Intrusieve gedachten zijn heftig en zeker als je niet weet waar ze vandaan komen of hoe je hiermee om moet gaan, kunnen ze je enorm overweldigen.

Je zag de kraamperiode in je zwangerschap waarschijnlijk al helemaal voor je: de hele dag lekker knuffelen en kroelen met je newborn. Ineens, vanuit het niets, komen er intrusieve gedachten. Wat als ik haar laat vallen? Wat als ik haar kopje onder laat gaan in bad? Of tijdens het wandelen: wat als ik de kinderwagen voor deze naderende bus duw? Dit zijn voorbeelden van intrusieve gedachten die veel moeders in mijn praktijk ervaren. Wellicht zien die van jou er anders uit, dat is voor elke mama anders.

Intrusies

Intrusies zijn gedachten die voorkomen vanuit een waarschuwingssysteem in je brein. Vanuit de oertijd zijn we als mens evolutionair gezien zo geprogrammeerd dat we moesten zien te overleven. Het verantwoordelijkheidsgevoel zit daarom op een primaire plek in je hersenen gesitueerd. Dit deel zorgde ervoor dat wij als mens vanuit de oertijd konden voortbestaan. Alleen is er vandaag de dag geen sabeltandtijger die je bedreigt. De angsten die de intrusies veroorzaken komen vanuit andere plekken maar ook uit jezelf. De angst mag dan echt voelen, reëel is hij niet. Veel moeders zijn bang dat ze hun kindje daadwerkelijk iets aan zullen doen als ze deze intrusies ervaren. Ik zelf was daar toendertijd ook heel bang voor.

Bang voor tweede kraamtijd

Om concreet antwoord te geven op je vraag: het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap al goede hulp of begeleiding zoekt. Zodat je samen met een therapeut of coach vinger aan de pols kan houden. Intrusies zijn vaak een terugkerend iets, dus de kans is groot dat je ze nu ook al heb, maar je er onbewust voor op de vlucht slaat of ze probeert te negeren. Daarom is het belangrijk om zowel in de zwangerschap als in de periode erna (preventief) met iemand te gaan praten. Zodat je niet zoals ik destijds maanden worstelt met deze negatieve gedachten. Pas toen ik hulp kreeg werd het beter en leerde ik omgaan met mijn intrusieve gedachten. En ja: ook bij de tweede had ik ze en ben ik daar weer over gaan praten. Je hoeft dit niet alleen te doen, echt niet. 

Dit is wat ik ook in mijn praktijk bij veel mama’s zie gebeuren. Moeders durven in eerste instantie amper te praten over wat ze allemaal denken en voelen. Omdat er een enorm taboe ligt op dit onderwerp. Moeders zijn vaak bang dat ze worden bestempeld als “slechte moeder” of dat ze hun kindjes kwijtraken. Zo schrijnend, want juist door het voor jezelf te houden, worden de intrusies vaak alleen maar erger. Het is een negatieve spiraal waar je zelden alleen uitkomt. Intrusieve gedachten zijn geen kattenpis, je hebt hier gewoon professionele hulp bij nodig.

Niks om je voor te schamen

Ik wil het blijven benadrukken: je bent geen slechte moeder, als je dit soort gedachten hebt. Je verantwoordelijkheidsgevoel is simpelweg on overload en vuurt constant irreële gedachten op je af. Simpelweg gezegd roept je brein: “Joehoe, let je op dat je kindje niks overkomt?” En dat dan in tig verschillende scenario’s op een dag. Kortom: niks om je voor te schamen en ook niet iets om alleen aan te gaan. Liever helemaal niet, zelfs. Herken jij je in de klachten van deze (aanstaande) mama? Ik wil je hier graag mee helpen!’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusieve gedachten?’
Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen