spijt van kind
02/06/2023

Ask Tilda: ‘Is het erg als ik af en toe spijt heb van mijn kind?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: Is het erg als ik af en toe spijt heb van mijn kind?

Er zijn moeders die jaren droomden over een zwangerschap en dolblij zijn als dit eindelijk uitkomt. Er zijn ook moeders die jarenlang droomden over een zwangerschap en niét gelukkig zijn als het zover is. Er zijn mama’s waarbij de zwangerschap ongepland was. De ene mama kan dat goed een plekje geven, de ander blijft hier moeite mee houden. Je zwangerschap kan zonder moeite verlopen en toch zorgen voor sombere gevoelens, je zwangerschap kan lichamelijk gezien zwaar zijn én mentaal ook zijn tol eisen. Er zijn mama’s die direct, natuurlijk in hun rol als moeder schieten, er zijn vrouwen die na de geboorte denken: waar ben ik aan begonnen?! Ik mis mijn oude leven? Wie ben ik eigenlijk?!

Dit zijn allemaal dingen die ik vaak hoor in mijn praktijk. Het onderwerp spijt hebben van je zwangerschap of het krijgen van een kindje is tegelijkertijd nog steeds een groot taboe. Want je wilde dit toch zelf? Dan moet je ook niet klagen. Toch? Ik denk dat het veel genuanceerder ligt dan dit. Deze moeders hadden van te voren ook niet bedacht dat hun zwangerschap of de postpartum periode zo zou lopen. We kiezen er niet voor om ons zo te voelen! Sommige moeders ontwikkelen zelfs een prenatale depressie en krijgen hierdoor bovenop de eerder genoemde klachten ook nog eens angst- en depressieve gedachten.

Is het erg om spijt te hebben van je kind?

Veel moeders hopen dat het vanzelf over gaat en dat als ze dan eenmaal bevallen zijn, de roze wolk dan wel komt. Dat die donkere gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Helaas, gebeurt dit meestal niet. De klachten zetten vaak na een bevalling door of verergeren zelfs. En zo wordt een prenatale depressie een postpartum depressie. Veel moeders die ik zie in mijn praktijk vertellen me dat ze tijdens hun zwangerschap al niet op die roze wolk zaten. Dat ze eigenlijk amper konden ontspannen of genieten tijdens die negen maanden, omdat ze zich veel zorgen maakten, niet blij waren of simpelweg niet wisten hoe ze die donkere gedachten moesten verdrijven. Sommige moeders die bij mij in de praktijk komen, ervaren die spijtgevoelens ook nog na de bevalling.

Het antwoord op je vraag, is dus ‘Nee’. En het komt vaker voor dan je denkt. Dit is iets waar veel mama’s zich vaak enorm voor schamen en zich enorm schuldig over voelen. Als je dit herkent, weet dan dat je niet alleen bent en dat je geen slecht mens of een ontaarde moeder bent. Je kan je gevoel niet dwingen, net zo min je je gedachten kan onderdrukken. Beiden komen en gaan, als een golfbeweging gedurende de dag. Als je je verzet tegen deze golf, wordt het vaak moeilijk, zwaar en dreig je soms te verdrinken. Als je leert deze golf te voorkomen of te berijden, wordt het makkelijker.

Groot taboe

Spijt hebben van je zwangerschap of je kindje gaat gepaard met een enorm taboe. Deze mama’s worstelen elke dag met het overkomen van hun schuldgevoel en durven er vaak met niemand over te praten. Andere moeders merken dat ze weinig gevoel hebben bij hun kindje(s) en strugglen hier enorm mee. De schaamte en de negatieve gedachten verteren deze moeders soms van binnen en zorgen voor alles behalve een roze wolk, voor of na de zwangerschap. Hoe moeilijk het ook is, praat erover met iemand. Je partner, een goede vriendin, je zus, etc. Alleen rondlopen met deze zware lading op je rug is niet goed voor je en put je bovendien uit. Dus zorg voor verlichting en begin alsjeblieft met praten.

Als dit niet helpt, zoek dan alsjeblieft professionele hulp. Blijf er niet te lang alleen mee rondlopen. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Ik zie soms moeders in mijn praktijk die na maanden en soms zelfs na jaren pas bij mij komen. Dan duurt het ook een stuk langer voor je weer op dat positieve pad op bent, dan als je bijvoorbeeld na een paar weken bij me in de praktijk komt. Weet dat ik er ben om naar je te luisteren. Zonder oordeel. Ik krijg je hier weer uit! Heb je behoefte aan ondersteuning hierbij? Stuur mij dan een mailtje.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusieve gedachten?’
Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen