peuter huilen afzetten opvang
26/05/2023

Ask Tilda: Stress bij de crèche?

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Hoe ga ik om met een kind dat moet huilen bij het afzetten op de opvang?

Na de babyfase denk je dat moederschap wel zo’n beetje te snappen. Je begint eindelijk te begrijpen wat je kindje wilt en hoe jij dit kan faciliteren als mama. Dan dendert ineens de peuterfase binnen… Je kindje is geen baby meer en alle kennis van die eerste maanden kan hoppakee het raam uit. Het is alsof er een wervelwind door je huis gaat, die net zulke emotionele buien heeft als zijn of haar mama (soms) had in de negende maand van haar zwangerschap.. Peuters zien jou, mama, als hun veilige haven. Je bent degene waar ze alles kunnen laten zien, hun gedachten, hun emoties: alles komt bij jou tot uiting. Dus ook boosheid, verdriet of angst als mama weggaat. Jij bent immers veilig en als jij weggaat dan is dat heel spannend.

Het is (vaak) een moment

Als moeder kan het op zo’n moment ontzettend ontheemd voelen om je huilende kindje zo achter te moeten laten. Een gevoel als ‘waarvoor doe ik dit eigenlijk?!’ is iets wat voor veel moeders waarschijnlijk wel herkenbaar is. Het is allereerst goed om te beseffen dat het verdriet van jouw kindje vaak een moment-opname is. Meestal zakken de emoties vanzelf weer. Je zou een uurtje later (of eerder, als jij dat fijn vindt) even kunnen bellen naar de opvang of gastouder hoe het nu gaat. Dan hoor je van de leidsters of je kindje weer oké is. Dat zal je vast geruststellen en laat je zien dat het verdriet bij het afzetten vaak maar een momentopname is. Die gedachte geeft je vast meer vertrouwen bij een volgende keer wegbrengen.

Benoemen wat er gaat gebeuren

Wat ook kan helpen is het proces voorafgaande aan het wegbrengen in betere banen leiden. Zo kan je je kleintje proberen uit te leggen wat er gaat gebeuren: ”Mama brengt je zo naar de opvang, daar is het fijn en zie je vriendjes weer.” En daar aan toe voegen: ”Ik kom je straks weer ophalen, ik kom altijd bij je terug.” Dit steeds benoemen en herhalen en de ervaring dat mama ook daadwerkelijk terugkomt, zorgt er bij je kindje weer voor dat hij of zij het vertrouwen krijgt dat het tijdelijk is en mama gewoon weer terugkomt.

Het is een fase!

Friendly reminder: het is niet zo dat jouw stressgevoel zorgt dat je kindje ook gestresst is. Het gaat erom dat jullie beiden zo goed mogelijk door deze fase heen komen. Mocht het zo beladen blijven, kijk dan of het mogelijk is of je partner (tijdelijk) wat vaker jullie kindje kan wegbrengen. Vaak is de lading dan net wat anders. Onthoud vooral dat dit een fase is. Misschien voelt het niet zo, maar het gaat écht weer voorbij. Voor je het weet word je vrolijk uitgezwaaid door jouw kindje bij het afzetten en voelen deze zware momenten weer als een eeuwigheid geleden.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusieve gedachten?’
Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen