trigger baby
03/05/2023

Ask Tilda: ‘Mijn baby triggert me, hoe ga ik daarmee om?’

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: hoe ga je ermee om als je wordt getriggerd door jouw eigen baby?

‘Als jouw baby je triggert is het belangrijk om allereerst te voelen waar dit vandaan komt. Is het het huilen van je kindje? Is het een gevoel van controleverlies? Of zit het hem ergens anders in?

Bij sommige moeders beginnen er tijdens de zwangerschap angsten of negatieve gedachten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld de angst voor dat iets met hun kindje gebeurt of de angst dat hen zelf of hun partner iets overkomt. Maar ook angst voor de bevalling komt veel voor. Op het moment dat je niet over deze angsten praat en het voor jezelf houdt, worden de sombere en angstige gedachten vaak niet minder. Het wordt een opeenstapeling van negatieve emoties en gedachten die voor jou als mama moeilijk te verteren zijn.

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met angst en sombere gevoelens tijdens mijn zwangerschap?’

Triggers

De oorzaak kan in verschillende dingen liggen. Zo kan een traumatische gebeurtenis voor of tijdens de zwangerschap negatieve gedachten of emoties triggeren. Bijvoorbeeld het overlijden van een dierbaar persoon, verlies van baan of veranderde woonsituatie. Maar ook lichamelijk of psychisch letsel oplopen kan een enorme trigger zijn. Bij sommige moeders komen onverwerkte trauma’s naar boven vanuit hun jeugd. Dit kan een onveilige thuissituatie zijn geweest of seksueel misbruik en alles daar tussenin.

Zelf kwam ik er tijdens mijn tweede zwangerschap achter dat ik een bevaltrauma had. Ik kreeg goede therapie voor mijn postpartum depressie na mijn eerste kindje, maar de focus lag vooral op mijn postpartum depressie. Eenmaal zwanger van onze jongste, had ik alsnog EMDR nodig om dit een plekje te kunnen geven. Erg heftig om dit tijdens mijn zwangerschap te moeten ondergaan, maar de therapie hielp me enorm. Het is dus nooit te laat om iets aan de oorzaak van je triggers te doen.

Waar en wanneer gebeurt het?

Merk je dat je wordt getriggerd? Probeer te voelen waar in je lijf de spanning zich uit. Sommige mama’s klemmen met hun kaak. Anderen hebben last van gespannen schouders, weer andere mama’s krijgen buikpijn of hartkloppingen. Schrijf op waar en wanneer het gebeurt en vooral wat hieraan vooraf ging. Op het moment dat je een patroon herkent – wanneer wordt je getriggerd door je kindje en hoe uit zich dit – wordt het inzichtelijk voor jezelf en kan je er hopelijk beter op anticiperen. Vind je dit lastig? Schroom dan asjeblieft niet om hulp te zoeken.’

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusieve gedachten?’
Wat is tokofobie?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief