steun van moeder
30/08/2023

Ask Tilda: ‘Wat te doen als ik geen steun krijg van mijn eigen moeder?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Wat te doen als je geen steun van je eigen moeder krijgt en daar veel verdriet van ervaart?’

‘Ik bespreek dit soort dingen vaker met mama’s die in mijn praktijk komen. Als je zelf moeder wordt, komt er heel veel op je af. Ze zeggen niet voor niets: ”It takes a village to raise a child.” Je hebt als kersverse mama veel steun nodig. Niet alleen net na de bevalling, maar ook in de tropenjaren erna. Als je eigen moeder jou weinig of geen steun biedt, kan dit veel verdriet met zich meebrengen. Je kunt je er ook heel eenzaam door voelen. Veel moeders vinden het lastig om hiermee om te gaan. Sommigen ervaren ook jaloezie als ze zien dat bijvoorbeeld vriendinnen wel veel steun krijgen van hun moeders.

Geen steun van moeder? Hoe kun je daarmee omgaan?

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat de situatie is zoals hij is, hoe moeilijk je dit ook vindt. Je kan dit niet veranderen en als je dat toch blijft proberen, gooi je eigenlijk bakken met energie het raam uit. Deze energie heb niet over: die heb je juist keihard nodig voor jezelf en voor je gezin. Op het moment dat je leert accepteren wat je niet kunt veranderen, komt er rust. Hoe doe je dit? Door onder andere je gedachten en emoties te erkennen, te aanvaarden en te laten gaan. Hierdoor krijgen deze negatieve gedachten en emoties geen grip meer op jou en ontstaat er meer rust en ruimte in je hoofd.

Wat ook enorm kan helpen, is op zoek te gaan naar andere moeder(figuren), vriendinnen en familie die jouw village kunnen vormen. Praat met hen over wat je bezig houdt, de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Ten eerste is het fijn om over je gevoelens te praten en ten tweede kun je concrete hulp aan hen vragen. Zodat je wel die steun krijgt waar je zo’n behoefte aan hebt. Als iemand je hulp aanbiedt, schroom dan niet en zeg schaamteloos “ja” op alle hulp die aangeboden wordt. Haal de steun dus uit andere hoeken als de steun van jouw eigen moeder onverhoopt uitblijft.

Lieve mama, je mag kwetsbaar zijn. Je mag om hulp en ondersteuning vragen om je heen. Je hoeft het niet allemaal allen te doen. Om hulp vragen maakt je geen inadequate moeder. Het maakt je menselijk.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met perfectionisme in het moederschap?’
Ask Tilda: opnieuw zwanger na een postpartum depressie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen