Als je probeert om zwanger te raken, heb je misschien weleens gehoord over het gebruik van een basale thermometer. Daarmee kun je de temperatuur van het lichaam tijdens de rustfase meten. Deze informatie kun je namelijk gebruiken om je ovulatie te berekenen.
Er is een verband tussen lichaamstemperatuur en je menstruatiecyclus. Een verandering in hormonen rond je eisprong doet jouw basale lichaamstemperatuur (de lichaamstemperatuur in rust) stijgen.
Verschil in lichaamstemperatuur
Dat gaat om een klein verschil van zo’n 0,4 tot 0,6 graden celsius. Dit verschil is voor jou niet voelbaar, maar kun je wel meten. Je gebruikt hiervoor een speciale basale thermometer. Dit zijn nauwkeurige thermometers die temperatuurveranderingen in tienden van een graad meten. Het wordt aanbevolen om de temperatuur elke ochtend op dezelfde tijd en op dezelfde manier te meten. Rectaal meten (via de anus) geeft het betrouwbaarste resultaat.
Door deze temperatuur dagelijks te meten krijg je inzicht in jouw cyclus. Je kunt hiermee jouw ovulatie en vruchtbare periode inzichtelijk maken. Dat is waardevol als je graag in verwachting wilt raken, maar ook als je dit juist niet wilt en geen andere vormen van anticonceptie gebruikt.
Basale thermometer betrouwbaar?
Het is wel belangrijk om te beseffen dat een basale thermometer alleen een indicatie van je ovulatie geeft en niet 100% betrouwbaar is. Andere factoren, zoals stress, ziekte of slaapgebrek, kunnen jouw basale temperatuur ook beïnvloeden. Om een duidelijker en betrouwbaarder beeld te krijgen van jouw cyclus is het volgen van jouw cervixslijm – vlak voor je ovulatie is dit doorzichtig en elastisch en na je vruchtbare dagen is het slijm witter en dikker – of het uitvoeren van een ovulatietest aan te raden. We vertellen je hier meer over je vruchtbare dagen berekenen.
Kortom, een basale thermometer is een nuttig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je ovulatie- en menstruatiecyclus, maar voor een betrouwbaar resultaat is het op de juiste manier meten én de resultaten combineren met andere tekenen van ovulatie belangrijk.
Meer lezen?
Tips om de twee wachtweken te overleven
Blog: wat ik graag had willen weten voordat het ‘proberen’ begon