anticonceptie na bevalling
18/01/2023

Blog: hormonen, condooms of voor het zingen de kerk uit?

Al tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap ging het door mijn hoofd: hoe ga ik ons straks beschermen voor een nog ongewenste tweede zwangerschap? Doordat wij een jaar bezig zijn geweest om zwanger te raken voelde ik heel goed het verschil tussen de tijd met pil en de tijd zonder pil. Maar welke keuze voor anticonceptie maak ik dan?

Als meisje van 15 jaar ging ik aan de pil vanwege de buikpijn tijdens mijn menstruatie. Deze heb ik geslikt tot mijn dertigste dus ik had eigenlijk geen idee wie ik was zonder extra hormonen. Toen ik stopte met de pil verdwenen mijn chagrijnige buien – waar ik voorheen niet uit kon stappen – langzaam en ik was een stuk opgewekter en blijer.

De anticonceptiepil daar wilde ik eigenlijk niet opnieuw aan beginnen na mijn bevalling, maar een spiraal vond ik ook erg spannend. Welke past dan het beste bij me? Is dit voor nu wel de juiste oplossing voor mij? Na overleg met mijn huisarts ben ik toch voor de pil gegaan. Nog geen anderhalve maand na de start met de pil, ik begon drie weken na de bevalling, kwamen die welbekende buien terug. Ik vond mezelf helemaal niet leuk en werd er verdrietig door. Toch besloot ik even door te zetten.

In december 2022 maakte ik een afspraak bij de huisarts omdat ik toch een spiraal wilde. Ik kwam er alleen maar niet uit welke soort spiraal nu het beste bij me zou passen. Uiteindelijk koos ik toch weer voor de pil, alleen dit keer voor een mini-pil. Bij thuiskomst las ik de bijsluiter en jeetje wat schrok ik hiervan! Deze pil word zo snel uitgeschreven aan (jonge) vrouwen, maar in mijn ervaringen worden de bijwerkingen niet uitgebreid besproken tijdens het consult. Het is maar de vraag of iedereen zelf de bijsluiter leest..

Ik ben realistisch en weet dat er een kleine kans is dat je dit krijgt maar buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en depressieve gedachten horen erbij in de eerste maanden. En als je hem een aantal jaar slikt dan is er meer kans op borstkanker, lees ik. Ik ben meteen met Alex in gesprek gegaan en mijn angsten uitgesproken. Tijdens de eerste stopweek hebben we samen besloten die pil niet te gaan gebruiken. Bij het hardop uitspreken van deze woorden kwamen tranen van blijdschap. Ik hoef geen neppe hormonen meer in mijn lijf.

Ik hoop eigenlijk dat meer vrouwen nadenken over wat er eigenlijk in zo’n pil zit en wat het kan doen met je. Veel jonge meiden beginnen in de puberteit met anticonceptie. In die periode gebeurt er al zoveel in je lichaam, dat veel van ons niet eens weten wat hun ware ik is. Ik zal het zeker missen dat ik niet kan beslissen om een maandje mijn ongesteldheid over te slaan, maar ik vind mezelf vele malen leuker zonder extra hormonen, dus dat heb ik er dan maar voor over.

Meer lezen?
Starten met anticonceptie na de bevalling
Hoe verandert je huid als je stopt met anticonceptie?
Als het niet vanzelf gaat: na zes jaar proberen onverwacht zwanger van een tweeling

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen