kraambezoek keuze
27/09/2022

Blog: “Maak je eigen keuzes over kraambezoek”

Een van de leuke dingen die je kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof – of ver daarvoor – is het bedenken van een geboorte kaartje. De kleur, de print, hoe de naam er op staat, waar ga je hem laten drukken… allemaal leuke bezigheden om je nesteldrang een beetje in toom te houden.

De minder leuke kant is het besef en het tellen: wie krijgt er allemaal zo een kaartje? Hoeveel mensen zitten er eigenlijk in jouw familie, en die van je partner? Moet echt iedereen een eigen kaartje, of doe je per gezin, wat is de minimale gradatie die een kennis moet hebben om ook een kaartje te krijgen?

Want wil je kennissen ook op kraambezoek? Wat nou als je een kaartje stuurt naar Rollator Ria die je vaak tegenkomt in de binnenstad en elke keer naar je buik wijst en een praatje wil maken? Wil je haar OOK op bezoek? De straat gesprekjes duren al bijna twintig minuten, laat staan een kraambezoekje. Wat als ze drie uur blijft hangen?

Afijn, je hebt het beeld wat ik probeer te schetsen. Een geboortekaartje is één manier om subtiel duidelijk te maken wat je precies verwacht qua kraamvisite. Hoe leuk en aardig het ook allemaal lijkt, de aandacht voor jou en je kleine, de cadeautjes en lekker veel beschuit met muisjes: elke dag drie tot vijf bezoekers van een uur zit niemand met een zere doos en een slaapgebrek op te wachten. 

Het is de eerste periode samen met jullie kindje en die krijg je niet meer terug. Ook jij en je partner moeten wennen aan dit nieuwe leven en het prachtige gezichtje van jullie baby. Natuurlijk is het lekker als je zo veel mogelijk bezoek hebt terwijl de kraamzorg er die ene week nog is – zij kan goed delegeren of het tijd is voor het bezoek om te gaan en helpen met koffie zetten en de muisjes op het boterige beschuit strooien.

Kraamplan: hoe ga je om met bezoek?

Maar bedenk vooral waar jij behoefte aan hebt. Bevallen is niet niks en lichamelijk ben je misschien nog helemaal niet in staat om veel bezoekers te ontvangen. En eerlijk is eerlijk, je hebt liever je lieve schoonmoeder op bezoek als je een slechte nacht hebt gehad dan een close collega. Over dat slaapgebrek gesproken, het advies van slapen wanneer je baby slaapt zou ik ook zeker ten harte nemen. En aangezien juist de eerste weken van je baby nog geen vast slaapritme heeft is het lastiger om je bezoek te plannen. 

Persoonlijk had ik het al snel gehad met bezoek. Mijn partner en ik waren moe, wilden het liefst familie dichtbij hebben en hadden een enkele keer een kennis op bezoek waarvan we achteraf vonden dat het onnodige energieverspilling was. Die energie staken we het liefst in ons kersverse gezinnetje. We hadden dan ook geen ‘voor-bezoek-even-bellen’ slogan op ons kaartje laten drukken. Dat heeft wellicht ook geholpen met het beperkte bezoek.

Het is dus echt helemaal oké om selectief te zijn aan wie je jouw wondertje laat zien. Laten we eerlijk zijn: Rollator Ria kom je vanzelf wel weer een keer tegen in de stad, en die ene oude schoolvriendin die je maar een keer per jaar ziet, dat komt echt wel een keertje. Doe waar jij gelukkig van wordt.

Meer lezen?
Schaamteloos kraambezoek: dit zijn jullie ergste kraambezoek ervaringen
Lieve nieuwe mama, je hoeft aan niemand iets te bewijzen
Dit zijn volgens moeders dé ultieme tips voor een fijne kraamtijd

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen