03/11/2021

Hoe zit het met alle meldingen van menstruatieklachten na vaccinatie?

Ruim 10.000 vrouwen merken dat ze na de coronavaccinatie last hebben van menstruatiestoornissen. Begin oktober hadden bijna tienduizend vrouwen een probleem doorgeven aan bijwerkingencentrum Lareb, twee weken later staat de teller inmiddels op zo’n veertienduizend. Fertiliteitsarts Jolijn Huisman (Diakonessenhuis) legt uit wat een onregelmatige cyclus is. En waarom je je geen zorgen hoeft te maken over een grotere kans op een miskraam of onvruchtbaarheid na vaccinatie.

Lareb is het centrum dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert en onderzoekt. Je kunt zelf een melding maken bij Lareb. In de 10.000 meldingen die binnenkwamen in de afgelopen maanden komen bijvoorbeeld doorbraakbloedingen, hevige menstruatie of juist het uitblijven van de ongesteldheid veel voor, meldt Lareb.

Onzekerheid onder vrouwen

Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie heel vaak voor. Ook kunnen ze vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. De onzekerheid rond het coronavirus maakt dat veel vrouwen, ook wanneer er een kinderwens is, zich meer zorgen maken.

“Menstruatiestoornissen komen überhaupt vaak voor, en nu wordt dat gerelateerd aan de prik.” zegt Lareb-directeur Agnes Kant daarover. Het bijwerkingencentrum is met deskundigen aan het onderzoeken of er een direct verband bestaat tussen de klachten en het vaccin. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels, meldt Lareb op hun website.

Je cyclus kan veranderen

Veel factoren kunnen dus invloed hebben op je menstruatie. Denk aan een infectie, heel intensief sporten, stress of ziekte. De ongesteldheid kan onregelmatig zijn doordat de hoeveelheid hormonen (hormoonspiegel) in het bloed wisselt. Soms blijft de menstruatie ineens maanden weg. Dat kan op zich geen kwaad. Bijna altijd heeft dit natuurlijke oorzaken en komt de menstruatie uiteindelijk vanzelf weer. 

Wat houdt een regelmatige cyclus in?

Fertiliteitsarts Jolijn Huisman, werkzaam in het Diakonessenhuis, vertelt: “We noemen een cyclus regelmatig, ook als er tot 6 dagen verschil in de lengte van je menstruatiecyclus zit. Dus heb je altijd een cyclus van 28 dagen en een keer 32 of 23, is dit nog steeds regelmatig.”

“We spreken van een onregelmatige cyclus als je buiten die grenzen zit, of inderdaad een cyclus hebt die langer is dan 35 dagen.”

Maak je je zorgen over je menstruatiecyclus, of ervaar je pijnklachten? Bespreek dit dan met je eigen huisarts.

Geen grotere kans op miskraam of onvruchtbaarheid

De Nederlandse Vereniging van Verloskundigen benadrukt dat er geen verband is tussen de coronavaccinatie en kans op een miskraam. Uit onderzoek – voor zover nu bekend – heb je met corona niet meer kans op een miskraam. De kans op een miskraam is circa 10%. Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen