Het creëren van een seksleven dat voor jullie allebei vervullend is, kan een uitdaging zijn. Dat heeft vaak niets met jullie zelf te maken, maar wel met verkeerde informatie en voorstellingen over hoe seks werkt en hoe seks eruitziet. In dit artikel gaat sekstherapeute Mirjam Hachem in op de negatieve invloed van zogenaamde “seksuele scripts” op ons seksleven.
Seksuele scripts zijn culturele beelden en voorstellingen die laten zien hoe seks tussen man en vrouw ‘hoort’ te gebeuren, hoe seks eruit ‘moet’ te zien en hoe seks ‘moet’ voelen. Deze beelden worden grotendeels gecommuniceerd door onze media. Heteroseksuele stellen ervaren meer negatieve invloed door seksuele scripts dan stellen met een andere seksuele oriëntaties. Dit komt omdat beelden van heteroseksualiteit dominant zijn in onze media. Wanneer je seks in series of in films ziet, dan zie je bijna altijd heteroseksuele seks. Homoseksuele seks – vooral mannen die met mannen seksen – is nog steeds een taboe in ons medialandschap. Hoewel dit taboe een uitdrukking van homofobie is, heeft het de positieve consequentie dat homoseksuele mensen minder bloot worden gesteld aan culturele beelden die laten zien hoe hun seksleven eruit ‘hoort’ te zien. Namelijk zo:
“Een man en een vrouw kijken naar elkaar. Ze zijn meteen helemaal opgewonden. Ze zoenen voor 5 seconden. Ze hebben meteen penetratieseks. Meestal hoeven ze niet eens hun kleren uit te doen. Hij hoeft alleen zijn broek te openen. Hij penetreert haar. Zij komt binnen 3 seconden. Hij komt ook. De seks was helemaal fantastisch.”
Dit verhaal zegt niets over het feit dat je geestelijk en lichamelijk klaar moet zijn voor seks, dat seks veel meer is dan alleen penetratie en dat de meeste vrouwen hun orgasme door hun clitoris beleven. Het zegt ook niets over dat een 30-seconden sekspartij met een opengeritste broek het niet doet voor de meeste mensen. Kortom: in films, series en erotica zien we vaak een verhaal over seks dat niet alleen onrealistisch is, maar zelfs volledig in tegenstrijd is met hoe het menselijke lichaam en de menselijke seksualiteit werken.
Wat ik in mijn werk merk, is dat veel heteroseksuele stellen dit bovenstaande verhaal zijn gaan geloven. Er wordt verwacht dat ze van zoenen naar geslachtsgemeenschap kunnen gaan zonder iets ertussen. Ze verwachten dat dit goed moet voelen voor de vrouw en dat de vrouw even snel klaar – en het liefst zelfs precies tegelijkertijd – kan komen als de man. Maar dit is niet de realiteit. De meeste vrouwen houden niet van korte penetratieseks die begint als de man stijf wordt en eindigt als de man klaarkomt. De meeste vrouwen beleven geen orgasme door penetratie.
Dat vertekende beeld van hoe seks ‘hoort’ te zijn, lijkt ingebakken te zijn in onze cultuur. Alleen penetratieseks is échte seks: alles wat daar niet onder valt is “voorspel”. Oftewel: niet-penetrerende vormen van seks zijn geen seks, alleen voorbereiding om naar ‘de ware seks’ toe te werken. Ook het stimuleren van de clitoris wordt niet als echte seks beschouwd, maar als hulpmiddel om naar penetratieseks te komen. Dit kan ervoor zorgen dat er een dynamiek ontstaat waarbij koppels zo snel mogelijk door de voorbereiding heen willen om naar ‘het belangrijkste gedeelte’ te komen. Als gevolg daarvan zie je dat er vaak veel te weinig tijd wordt genomen voor volledige ontspanning en opwinding voordat er over wordt gegaan op geslachtsgemeenschap, met een niet vervullend of zelfs pijnlijk – want niet voldoende opgewonden – gevoel achteraf.
Helaas zijn er genoeg vrouwen die denken dat er iets mis is met ze, omdat ze niet kunnen seksen zoals de vrouwen in hun favoriete Netflix series. Zonder eerst voldoende opgewonden te raken, zonder stimulatie van de clitoris, met alleen een penis in hun vagina. Je kan zelfs het gevoel hebben dat jouw lichaam ‘moeilijk’ is, of dat het ‘teveel werk’ is. Dat het voor jou te lang duurt om klaar te komen. We twijfelen eerder aan onszelf, dan dat we twijfelen aan wat we zien in een serie of film. Het idee dat het script het probleem is en dat de voorstellingen over seks die wij meekrijgen verkeerd zijn, komt vaak niet in ons op.
Dit probleem kun je ook terug zien in wat de “orgasmekloof” wordt genoemd. Wanneer heteroseksuele stellen seksen, komen maar 65% van de vrouwen klaar ten opzichte van 95% van de mannen. Wanneer lesbische vrouwen seksen komen 86% van deze vrouwen klaar. Gezien heteroseksuele en lesbische vrouwen dezelfde anatomie hebben, laat deze kloof zien dat de behoeften van het vrouwelijke lichaam vaak genegeerd worden tijdens heteroseksuele seks.
Aan de scripts van je favoriete films of series ga je niet zoveel veranderen, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de invloed die het kan hebben op jouw beeld van jouw seksualiteit en jullie seksleven. Probeer steamy scènes in de film als leuke inspiratiebron of opwarmer te zien, niet als maatstaf voor hoe het hoort.
Mirjam is sekstherapeute. Ze helpt stellen, mannen en vrouwen bij het oplossen van seksuele problemen en het creëren van een vervullend seksleven. Daarnaast is zij actief als auteur met haar eigen blog, bij How About Mom en bij Vlam Magazine.
How About Mom publiceert regelmatig gastblog vanuit onze community van experts, (zorg)professionals en mede moms. Heb je ook interesse of wil je een bijdrage leveren? We horen graag van je via app@howaboutmom.nl.