28/06/2021

Gezondheidsraad komt met nieuw dieetadvies zwangere vrouwen

De Gezondheidsraad heeft na 3,5 jaar onderzoek een nieuw dieetadvies voor zwangere vrouwen uitgebracht. Daarin wordt zwangeren onder meer geadviseerd 2 keer per week vis te eten en voldoende supplementen te slikken.

In dit artikel lees je om welke adviezen het gaat.

De Gezondheidsraad raadt aan om…

 • 2 keer per week vis te eten zonder schadelijke stoffen
 • Al voor de zwangerschap foliumzuur te slikken
 • Dagelijks 1 gram calcium, vitamine D (supplement van 10 microgram), ijzer en jodium (200 microgram) binnen te krijgen

De Gezondheidsraad raadt aan om de volgende voeding niet te vaak te eten:

 • Soja
 • Cafeïne (maximaal 200 milligram per dag)
 • Leverproducten
 • Zoethout
 • Thee getrokken uit kruiden als kaneel, peper, basilicum, nootmuskaat, anijs en venkel. Het gebruik van die kruiden in gerechten is geen probleem.

De Gezondheidsraad raadt af om:

 • Alcohol te drinken
 • Lever te eten
 • Water te drinken met lood

Gezondheidsraad

Volgens de Gezondheidsraad is er de afgelopen jaren veel onduidelijk geweest over wat zwangere vrouwen wel en niet kunnen eten. Dieetadviezen lijken door de jaren heen te verschillen. Daarom werd er uitgebreid naar al het wetenschappelijk onderzoek over voeding voor zwangere vrouwen gekeken. Daar komt het vernieuwde dieetadvies voor zwangeren uit.

Dieetadvies zwangere vrouwen

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om 2 keer per week vis te eten. Daarbij gaat het om 1 keer per week magere vis en 1 keer per week vette vis. Tonijn, makreel, paling en zeebaars worden door de stoffen methylkwik, dioxines en pfas afgeraden. Zalm, schol, schelvis, haring en forel kunnen wel.

Daarnaast wordt het slikken van foliumzuur en vitamine D aangeraden. Ook is het volgens de Gezondheidsraad raadzaam voor zwangeren om voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen.

Een kopje koffie per dag is volgens de Gezondheidsraad geen probleem. Jarenlang werd gedacht dat cafeïne schadelijk zou zijn voor de moeder en de ongeboren baby. Toch komt het instituut nu met het advies dat minder dan 200 milligram cafeïne per dag prima kan, net als het innemen van bepaalde kruiden. Af en toe zoethout of kaneel gebruiken in gerechten heeft geen nadelige effecten.

Lever uit den boze

Het eten van vis en het slikken van supplementen wordt dus aangeraden door de Gezondheidsraad, maar het instituut raadt ook bepaalde voeding af. Zo is het eten van lever uit den boze. Dat verhoogt het risico op afwijkingen van de schedel, hart- en vaatstelsel en centraal zenuwstelsel bij het kind.

Ook lijnen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Volgens de Gezondheidsraad is het onmogelijk om een volledig en gezond voedingspatroon aan te houden wanneer zwangeren proberen af te vallen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen