22/08/2019

Free the ripple

Steeds vaker hoor je – en ik ervaar dat zelf ook weleens – dat Instagram onzeker kan maken. Zeker als je zwanger of net moeder bent. Andere moeders staan na een week al stralend buiten achter de kinderwagen en lijken alleen maar heel blij en gelukkig gedurende hun zwangerschap en het eerste jaar als moeder. Lekker dan, denk je, terwijl je zelf om 3 uur ‘s middags nog steeds ongedoucht in je pyjama met een krijsende baby op je arm een koude koffie naar binnen gooit, zij wel

Deze week bewees Instagram voor mij het tegenovergestelde: de foto die een andere moeder deelde van haar ‘nieuwe’ boezem na een zwangerschap en het geven van borstvoeding, zorgde bij mij voor een positieve bevestiging. Hoera, ik ben niet alleen! 

Eerst nog even over die veranderende borsten. Gedurende de zwangerschap zijn je borsten, net zoals de rest van je lichaam, aan veel veranderingen onderhevig. De aderen op je borsten zijn beter zichtbaar, de klieren van Montgomery (de bultjes op de tepel) worden groter en de areola (de donkere cirkel rond de tepel) wordt groter en donkerder van kleur. De meeste vrouwen gaan wel een cupmaat of een aantal cupmaten omhoog (en kunnen als gevolg hiervan striae krijgen). Als je borstvoeding geeft kun je tijdelijk nog grotere borsten krijgen, die ook nog eens erg in maat kunnen verschillen afhankelijk van het voeden. De huid van je borsten zal continu mee moeten rekken en krimpen om zich aan te passen aan het volume van je borsten. 

Alle bovenstaande veranderingen kunnen van tijdelijke aard zijn, maar bij de meeste vrouwen zien hun borsten er sinds ze moeder zijn anders uit dan daarvoor (eerlijk gezegd ben ik altijd een beetje jaloers als ik hoor dat iemand met dezelfde of zelfs betere boobs uit haar zwangerschap is gekomen…). 

Let’s talk about boobs baby

Dat er minder volume in je borsten zit na een zwangerschap en het geven van borstvoeding, dat is dus wel bekend. Eens zo perky borsten staan niet meer zo pront naar voren en een voormalig vol decolleté heeft tegenwoordig wat extra ondersteuning nodig. Ik heb nooit een enorm decolleté gehad, maar ik kan wel stellen dat mijn vriendinnen er wel eens pronter bij hebben gehangen. Mijn tepels zijn gelukkig niet meer maatje CD, dat scheelt. Wat mij wel stoort aan mijn ‘nieuwe’ borsten, is een rimpeling in de huid bij mijn tepel. Niet altijd zichtbaar, maar wel als ik het koud heb of opgewonden ben. Misschien ziet ‘n ander het nauwelijks (zelfs mijn geliefde wist eigenlijk niet waar ik het over had…) maar voor mij is het wel een ding. Ik vind het gewoon niet zo mooi en nog belangrijker: ik heb (of eigenlijk had) het idee dat alleen mijn borsten hier ‘last’ van hadden!

Je begrijpt mijn enthousiasme toen ik deze post op Instagram voorbij zag komen en de hashtag #freetheripple spotte. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door M E G A N R O S E L A N E (@megan_rose_lane) op


Het punt dat Megan maakt is precies waar het mij om gaat: de verandering van de huid van je borsten is iets waar we maar weinig over lijken te praten, maar zodra we het met andere moeders delen kom je erachter dat het volkomen normaal en herkenbaar is. 

Niet alleen haar post maar ook de reacties van vrouwen daaronder waren fantastisch om te lezen. Hoewel je natuurlijk iedereen alleen maar perky boobies gunt, is het zo’n verademing om te weten dat andere vrouwen ook met een wat minder gezellige voorgevel eruit zijn gekomen. Maar ook om te lezen dat er vrouwen zijn wiens borsten zich wel weer in glorie herstellen door de jaren heen. Wie weet, ook dat kan dus nog gebeuren. 

Los van de bevestiging die ik kreeg door het zien van de foto (‘Ik ben niet de enige!’), maakten haar woorden ook wat bij me los. Nee, ik vind het nog steeds niet zo’n fraai gezicht, maar ik had er geen druppel melk minder voor willen geven aan mijn kindjes. Accept the things you can’t change, dus ik zal proberen vanaf nu met (nog) meer trots naar mijn borsten te kijken en van ze te houden zoals ze zijn. Free the ripple! 

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief