Zo verloopt een geplande keizersnede
10/12/2021

Zo verloopt een geplande keizersnede

Als van tevoren bekend is dat je niet vaginaal kunt bevallen, wordt een keizersnede ingepland om je kindje ter wereld te brengen. Mocht dat het geval zijn, dan brengt dat natuurlijk een hoop vragen met zich mee. Wat kun je verwachten van een geplande keizersnede?

Je leest het in dit artikel.

Geplande keizersnede

Een geplande keizersnede wordt ook wel een primaire sectio genoemd en wordt gepland als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Dat betekent dat je kindje wordt geboren als je bevalling nog niet op gang is gekomen. Vaak wordt een keizersnede gepland in de 39e week van je zwangerschap. Mocht er sprake zijn van medische risico’s, dan kan de keizersnede ook eerder gepland worden.

De reden dat een keizersnede in de 39e week van de zwangerschap wordt gepland, is omdat de kans anders steeds groter wordt dat de bevalling spontaan gebeurt. Wanneer dat zich voordoet, wordt er een spoedkeizersnede uitgevoerd.

Redenen voor geplande keizersnede

Er zijn verschillende redenen waarom er wordt gekozen voor een geplande keizersnede. In sommige gevallen is er geen andere optie of is er een vergrote kans op complicaties. In andere gevallen is er wel nog een keuze tussen vaginaal bevallen of een keizersnede.

De gynaecoloog zal daarom ook altijd in gesprek met jou of jullie als de (aanstaande) ouders de afwegingen bespreken. Daarbij staat de gezondheid van moeder en kind natuurlijk centraal. De meest voorkomende redenen voor een geplande keizersnede zijn:

  • De baby ligt dwars en kan niet meer gedraaid worden;
  • De baby ligt in een stuit, waardoor vaginaal bevallen eventuele medische risico’s met zich meebrengt;
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert daarmee de uitgang naar buiten;
  • Een meerling zwangerschap waarbij de baby’s ongunstig in de baarmoeder liggen;
  • Je bent al eerder via een keizersnede bevallen waardoor een natuurlijke bevalling risico’s met zich meebrengt;
  • Je hebt ernstige bevalangst door een nare bevalling in het verleden waardoor een keizersnede voor jou de fijnste optie is;
  • Er is sprake van een hoog risico op medische problemen die voor jou en/of de baby schadelijk zijn. Denk hierbij aan te smalle bekken.

Keuze voor een geplande keizersnede

Vrouwen waarbij een geplande keizersnede een serieuze optie is, krijgen altijd een gesprek met een gynaecoloog waar ze terecht kunnen met hun vragen. In sommige gevallen is een geplande keizersnede de enige optie, in sommige gevallen is er nog een keuze. Bij dat laatste hebben moeders zelf de keuze of ze een geplande keizersnede willen. Dat is het geval wanneer ze al eerder een keizersnede hebben gehad of wanneer de baby in stuit ligt en wel door het geboortekanaal past. Uiteraard worden de afwegingen besproken in het ziekenhuis.

Aangezien er bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt een operatie alleen uitgevoerd als er medisch gezien goede redenen voor zijn. Een keizersnede is een ingrijpende operatie. Eventuele risico’s van een keizersnede zijn namelijk infectie, overmatig bloedverlies, trombose, nabloeding en beschadiging van de blaas.

De voorbereiding

Als duidelijk is wanneer jouw keizersnede gepland staat, is het natuurlijk fijn om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zo krijg je intakegesprekken met de gynaecoloog en anesthesist. Zij checken je gezondheid, je bloeddruk en luisteren naar je hart en longen. Ook vertellen ze je over de verschillende soorten verdoving. Afhankelijk van de reden van je keizersnede adviseert de anesthesist een gedeeltelijke narcose, ruggenprik of algehele verdoving.

Als de dag van je keizersnede is aangebroken, mag je van tevoren niks eten en drinken. Ook krijg je een blaaskatheter ingebracht omdat je door de verdoving geen controle meer hebt over je blaasspieren. Daarna zal de anesthesist je verdoving toedienen.

Het verloop

Over het algemeen duurt een keizersnede een halfuur tot een uur. Na de verdoving word je naar de operatiekamer gebracht. Daar zijn gemiddeld zo’n 8 tot 15 personen aanwezig (gynaecoloog, operatieassistenten, verpleegkundigen etc.). Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een horizontale snee in de huid van je buikwand en de spierlagen van je buik en baarmoeder. Vaak word dan na een kwartier je kindje geboren. De gynaecoloog knipt de navelstreng door waarna je – mits er geen complicaties zijn – je kindje op je borst kan nemen

Dat de operatie vaak langer dan een kwartier duurt, heeft te maken met het feit dat de placenta ook nog uit de baarmoeder gehaald moet worden. Daarna volgt het hechten van de baarmoeder en huid met oplosbare hechtingen. Je partner mag gedurende de operatie aanwezig zijn en meekijken.

Het herstel

Na de keizersnede, blijven vrouwen gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Ze moeten immers herstellen van de keizersnede en de wond. Je kunt last hebben van de hechtingen en pijn in je buik. Ook je darmen moeten vaak weer opgang komen. Het wordt dan ook aangeraden om zoveel mogelijk rust te nemen en geen zware dingen te tillen tot minimaal zes weken na de operatie. Wil je meer weten over het herstellen van de keizersnede? Lees dan dit artikel.

Meer lezen?
Seks na een keizersnede
Herstellen na een keizersnede
Het verwerken van een keizersnede

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief