kraamhulpmiddelen vergoed
28/02/2024

Gratis kraamhulpmiddelen lenen? Zo werkt het

Rond de zevende maand van jouw zwangerschap zal de kraamzorgorganisatie die jij hebt uitgekozen contact met je opnemen voor de intake. Tijdens deze intake, vaak gedaan door een kraamzorgconsulent, zul je onder andere bespreken welke hulpmiddelen je in huis nodig hebt in de kraamperiode. In dit artikel vertellen we welke kraamhulpmiddelen worden vergoed.

De kosten van kraamhulpmiddelen die worden vergoed vanuit de basisverzekering gaan niet van jouw eigen risico af. Dit geldt voor de volgende hulpmiddelen: 

Klossen

Of je nu hoopt thuis of in het ziekenhuis te gaan bevallen, er zijn een aantal hulpmiddelen die je in huis nodig hebt voor de kraamtijd. In de dagen na de bevalling wordt je thuis geholpen door een kraamverzorgende en zal de verloskundige en eventueel de huisarts bij je langskomen. Vanuit de Arbowet is het verplicht dat jouw bed een hoogte heeft van ten minste 80 centimeter, gemeten tussen de vloer en de bovenkant van het matras. Zo voorkom je dat de kraamverzorgende of verloskundige voortdurend moeten bukken aan het bed. Aangezien de meeste bedden deze hoogte niet standaard hebben, zul je bedklossen moeten gebruiken. Het wordt aangeraden om je bed vanaf week 37 op bedklossen te hebben staan. 

Douchekruk óf douchestoel

Tijdens het opvangen van de weeën is het heel fijn om in de douche te kunnen zitten op een stoel. Ook na de bevalling, als je nog niet zo stevig op je benen staat, is het misschien fijn om onder de douche te kunnen zitten. Je kunt kiezen uit een douchestoel of een douchekruk. Die keuze zal onder andere worden bepaald door de ruimte in je douche. Het is goed om te weten dat je dus wel moet kiezen: je krijgt óf een douchestoel óf een douchekruk vergoed, niet allebei.

Rugsteun

Een rugsteun is tijdens de zwangerschap al fijn, bijvoorbeeld bij last hebt van brandend maagzuur en je wat meer overeind wilt liggen of zitten in bed. Tijdens een thuisbevalling kun je ook gebruik maken van een rugsteun, bijvoorbeeld door je hier aan vast te houden wanneer je op all fours, oftewel op handen en knieën, wilt bevallen. Na de bevalling is zo’n rugsteun ideaal om te gebruiken bij het voeden van jouw baby, omdat dit hulpmiddel je helpt om goed ondersteund te kunnen zitten in bed.

Po

Een po, ook wel ondersteek genoemd, wordt met name gebruikt ter vervanging van de toilet in de nacht, maar tijdens de bevalling heeft de po een andere functie. Namelijk het opvangen van de placenta. Als je thuis wilt bevallen, is een po een hulpmiddel om op je lijstje te zetten.

Papegaai

Soms kan het vanwege lichamelijke klachten tijdens je zwangerschap of daarna lastig zijn om jezelf in bed op te trekken of je om te draaien. Een papegaai kan je daarbij helpen. Zo’n papegaai hangt boven het bed en kan bevestigd worden aan het bed. Als dit bij jouw bed niet past, kun je ook een papegaai op een losse standaard of een papegaai die aan het plafond te bevestigen is, bestellen.

Welke kraamhulpmiddelen worden niet (standaard) vergoed

Een kraampakket heb je nodig wanneer je thuis wilt bevallen. Het wordt echter aan alle zwangere vrouwen aangeraden, omdat dit pakket ook producten bevat voor de periode na de bevalling. En natuurlijk, omdat een bevalling ook onverwacht thuis plaats kan vinden en je hier dan wel op voorbereid wilt zijn. De precieze inhoud verschilt per pakket, maar in de meeste pakketten zit in ieder geval: kraamverband, matrasbeschermers, een kraammatras, onderleggers, desinfecterende zeep of handgel, gaaskompressen, een flesje alcohol ter ontsmetting en een navelklem voor de baby.

Het kraampakket wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak is het kraampakket wel opgenomen in het aanvullende pakket van een zorgverzekeraar, zeker als je een pakket kiest waarin meer zorg is opgenomen rondom je zwangerschap.

Hoog-laagbed

Een hoog-laagbed wordt niet standaard vergoed. Je hebt hiervoor een indicatie nodig van je verloskundige of kraamverzorgende. Zoals de naam al doet vermoeden heeft een hoog-laagbed als voornaamste functie dat het bed gemakkelijk en automatisch omhoog en omlaag kan. Dat is prettig met in- en uit bed stappen of tijdens jouw verzorging. Hoog-laag bedden hebben een bedbodem waarvan het ruggedeelte omhoog kan. Het gedeelte bij de benen komt omhoog met een knik bij de knieën. Een hoog-laagbed wordt niet standaard geleverd met een matras, dus deze moet er altijd los bij worden besteld.

Kraamhulpmiddelen online bestellen

Het verschilt per kraamzorgorganisatie of zij verantwoordelijk zijn of jijzelf verantwoordelijk bent voor het bestellen van de kraamhulpmiddelen. Wanneer jij dit zelf doet, kun je jouw kraamspullen eenvoudig online bestellen via Medipoint. Met één klik bestel je alle essentiële kraamhulpmiddelen. Als je jouw verzekeringsgegevens doorgeeft, checkt Medipoint direct of alle gehuurde items onder verzekerde zorg vallen. Vervolgens meld je bij welke kraamzorgorganisatie jij bent ingeschreven. Je krijgt automatisch een voorgestelde datum op basis van jouw uitgerekende datum en een voorstel voor de datum waarop de spullen weer worden opgehaald bij jou thuis. Super eenvoudig dus en zo heb jij weer iets van je to-do lijstje afgevinkt 🙂

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen