Met de griepprik bescherm je je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Pasgeboren baby’s hebben namelijk een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Ben je zwanger? Dit najaar kun je een griepprik laten zetten bij het consultatiebureau in plaats van bij de huisarts. In dit artikel vertellen we je hoe de griepprik werkt als je zwanger bent.
Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. En met de griepprik bescherm je je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Als een zwangere een griepprik krijgt tijdens de zwangerschap, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen.
Welke vaccinatie krijgt je baby, en zijn er bijwerkingen bij vaccinatie bij een baby?
Griepprik via het consultatiebureau
In veel landen is een griepprik al standaard aanbod van de zorg voor zwangeren. In 2021 adviseerde de Gezondheidsraad om zwangere vrouwen te vaccineren tegen het griepvirus.
Sinds 2022 konden vrouwen die griepprik bij de huisarts laten zetten. Dat verandert dit najaar. Nu kun je terecht bij het consultatiebureau.
Griepprik: vanaf 22 weken zwanger
Vanaf 22 weken zwangerschap kun je een gratis griepprik krijgen. De verloskundige geeft informatie over de vaccinatie. De prik zelf kunnen zwangeren tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 halen op het consultatiebureau.
Waarom een griepprik als je zwanger bent?
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Als je zwanger bent kan het zijn dat je afweersysteem minder goed werkt in het beschermen tegen het griepvirus. De griepprik beschermt niet alleen de baby, maar ook jezelf. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap griep krijgen worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. En pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen.
Hoe werkt de griepvaccinatie?
Na de griepvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Ook ben je als zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of jij als zwangere toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.
Het vaccin zelf komt niet bij de baby: de placenta werkt als een buffer. Via de placenta geeft je lichaam voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door aan je baby. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest.
Heb je vragen over vaccinatie bij je baby of jezelf? Bespreek het met je verloskundige: zij kan je adviseren en informeren. Wil je meer informatie over de griepprik voor zwangeren? Kijk op deverloskundige.nl.