postpartum depressie vader
13/04/2023

Een knoop erin? Zo werkt sterilisatie bij mannen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Als jullie samen besluiten dat jullie gezin compleet is, dan zijn er verschillende opties om te overwegen als jullie niet nog eens zwanger willen raken. Eén van die opties is dat er bij jouw (mannelijke) partner een ‘knoop’ in gaat. Oftewel, sterilisatie. Wij vroegen ons af: hoe werkt dat precies, wat merken we ervan en is het definitief?

Een sterilisatie, ook wel een vasectomie genoemd, is een (kleine) operatie waarmee een man onvruchtbaar wordt. Bij deze operatie worden de zaadleiders doorgesneden, korter gemaakt en dichtgenaaid. De zaadcellen komen na deze ingreep niet meer in het zaadvocht terecht, maar worden door het lichaam opgenomen. Als een man klaarkomt, komt er dus nog steeds zaadvocht uit, alleen bevat dit zaadvocht niet langer zaadcellen. Zonder zaadcellen is het niet mogelijk om een vrouw zwanger te maken. 

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een half uur, daarna moet een man het nog een dag of twee rustig aan doen. Jullie zullen voor de zekerheid nog drie maanden anticonceptie moetten gebruiken. Na die drie maanden wordt het zaadvocht van de man onderzocht om te bepalen of er geen levende zaadcellen meer in zitten. Pas na dit onderzoek weet je zeker of jouw partner inderdaad onvruchtbaar is geworden. 

Einde van de anticonceptie

Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten over mannelijke sterilisatie. Het grootste voordeel van sterilisatie is dat een man onvruchtbaar wordt, waardoor het niet langer nodig is om anticonceptie te gebruiken. Als jij bijvoorbeeld de pil slikt, dan kun je hiermee stoppen.

Als we de artsen – en gelukkig ook een boel mannen om ons heen – mogen geloven, dan heeft sterilisatie geen impact op je seksleven. Het heeft geen invloed op het krijgen van een erectie, klaarkomen, de hoeveelheid zaadvocht of libido. Sterilisatie heeft ook geen invloed op de mannelijke hormoonhuishouding. 

Oh ja, hopelijk overbodig om te melden, maar: een sterilisatie beschermt niet tegen SOA’s… 

Zeker van je zaak

Er bestaat een zeer kleine kans dat een man na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5* toch zwanger omdat de uiteinden van de zaadleiders na een tijd weer aan elkaar zijn gegroeid. 

Last but not least: een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast wanneer een man er zeker van is geen kinderen (meer) te willen. Een vasectomie is niet terug te draaien. Een hersteloperatie is gecompliceerd en veel mannen blijven zelfs na zo’n operatie onvruchtbaar. Is het dus belangrijk allebei zeker van je zaak te zijn voordat deze beslissing wordt genomen. 

*Bron: thuisarts

Meer lezen?

Hoe weet je of en wanneer je gezin compleet is?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief