Om zwanger te raken, moet je seks hebben. Simpel, toch? Maar voor sommige stellen is dat niet zo simpel. Een onvervulde kinderwens kan een negatief effect hebben op je seksleven. We gaan in gesprek met seksuoloog Astrid Kremers over seks als verplicht nummer en stress in bed.
Astrid ziet veel verschillende mensen in haar praktijk: van stellen met jonge kinderen, tot vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad, en mannen en vrouwen met seksuologische problemen door bijvoorbeeld ziekte of trauma. Ze heeft een eigen praktijk in Utrecht en werkt in verschillende ziekenhuizen, waaronder het het Diakonessenhuis in Utrecht, het UMC Utrecht en het Beatrixziekenhuis Gorinchem.
Seks en kinderwens
Een onvervulde kinderwens kan een negatief effect hebben op je seksleven. Astrid ziet onder andere mannen en vrouwen in haar praktijk waarbij seksuologische problemen ontstaan doordat het krijgen van kinderen niet lukt. Immers: als je bezig bent om zwanger te worden en dat niet lukt, kun je daarvan angst of stress ondervinden. Een medisch traject met onderzoeken ingaan – om te achterhalen waarom het (nog) niet lukt – maakt dat niet veel beter. Die angst en stress hebben impact op de seks.
Je hoort het vaker of herkent het zelf: wanneer je graag kinderen wilt, wordt seks (een beetje) een verplicht nummer. Je moet op je vruchtbare dagen met elkaar naar bed. Als Glow of Clue zegt dat je vandaag een ‘high chance’ hebt om zwanger te raken, dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken. Maar zoals voor bijna alle moet dingen geldt: je krijgt er prestatiedruk en spanning van. Oftewel een regelrechte libidokiller. Astrid: “Té strak met het schema omgaan kan onnodige spanningen geven. Seks heeft dan als doel gekregen: bevruchting. En niet: liefde, lust en ontspanning. Daardoor kan seksueel plezier minder worden of de zin in vrijen afnemen. Dat kan weer als gevolg hebben dat je meer moeite moet doen om opgewonden te worden en je zelfs vaginale pijnklachten ervaart.”
Ook mannen ervaren druk
De negatieve effecten van seksen om te bevruchten is overigens niet uitsluitend een How about mom-issue. Ook bij mannen legt de seks om zwanger te raken druk op hun schouders. “Ik voelde me een broedmachine”, aldus een vriend. “Omdat het moet, vind ik het lastiger om opgewonden te worden.”
“De prestatiedruk en faalangst kunnen tot erectie- en orgasmeproblemen leiden bij mannen. En dat kan vrouwen boos en onzeker maken. In mijn praktijk probeer ik die druk om gemeenschap te moeten hebben weg te halen. Het kan dan helpen om een onderscheid te maken tussen ‘plezierige seks’ en ‘kinderwens seks’. Plezierige seks is ongedwongen, met als doel dat jullie genieten. Probeer, ook wanneer je een kinderwens hebt, die vorm van seks te blijven hebben, waarin je ontspanning en opwinding behoudt en met elkaar de liefde bedrijft omdat je dat wilt en verlangt.”
Haal de seks uit de slaapkamer
Hoe breng je die plezierige seks terug als jullie al een paar maanden (of langer) vooral seksen om zwanger te raken – oftewel een verplicht nummertje is? Ga op date en bouw – als vanouds – gedurende de avond de spanning op. Ga even samen weg: niets zo goed voor jullie seksleven als een lege agenda, tijd voor elkaar en een vreemde omgeving. Daarover gesproken, haal de seks uit de slaapkamer. Wees creatief met hoe, waar en wanneer je het doet.
Gaat het om die andere soort seks, de kinderwens seks, dan is de suggestie die Astrid aan stellen geeft soms wat rigoreuzer. Als het voor stellen om de bovengenoemde reden (faalangst, stress, pijn, orgasme- of erectieproblemen) problematisch is om op de dagen waarop een vrouw vruchtbaar is te seksen, stelt ze ook weleens zelfinseminatie voor. Dat klinkt een stuk minder romantisch en associëren we eerder met een IVF-traject dan met een gezond stel dat op de natuurlijke manier zwanger probeert te worden, maar het kan een uitkomst zijn. Bij zelfinseminatie wordt het sperma van de man opgevangen en met een spuitje bij de vrouw, op haar vruchtbare dagen, ingebracht. “Zelfinseminatie kan stress weg halen”, legt Astrid uit. Je kunt op de overige dagen van de maand ontspannen en met plezier met elkaar vrijen, en haalt op de vruchtbare dagen – waarop de prestatiedruk hoog is – de druk er zo wat af.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Op de site van Astrid vind je veel informatie.