Wanneer seks na de bevalling
10/04/2022

Net moeder en twijfel je of je klaar bent voor seks? Deze vragen kun je jezelf stellen

Als je net (opnieuw) moeder bent geworden, ligt je seksleven vaak op een wat lager pitje. Volkomen normaal! Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen die net moeder is geworden, acht weken na de bevalling weer voor het eerst seks heeft. Vraag jij je af of je alweer klaar bent voor een vrijpartij? Onderstaande vragen kunnen zorgen voor verheldering als je nog niet zeker weet of je klaar bent voor seks.

Ben ik emotioneel klaar voor seks?

Met een pasgeboren baby’tje in huis zijn gebroken nachten eerder regel dan uitzondering en dus kan het zijn dat je hartstikke vermoeid bent waardoor je vanzelfsprekend minder zin hebt in seks. Aangezien je als kersverse moeder al van alles aan je hoofd hebt, is het goed na te gaan of je emotioneel al klaar bent voor seks. Hoe voel je je? Ben je er emotioneel weer klaar voor? Heb je er zelf behoefte aan?

Wil ik weer aan seks beginnen omdat mijn partner daar behoefte aan heeft?

Sommige moeders voelen de druk om weer te beginnen met seks omdat ze weten dat hun partner daar behoefte aan heeft. Met seks bedoelen we niet alleen penetratie, maar álle vormen van intimiteit. Het kan daarom goed zijn om jezelf af te vragen of dat bij jou ook het geval is. Mocht dat zo zijn, bespreek dit dan met je partner. Het klinkt misschien cliché, maar communicatie en wederzijds begrip voor elkaars behoeften kunnen helpen om een liefdevolle relatie levend te houden. En daarbij geldt: seks doen omdat een ander daar behoefte aan heeft is nooit goed.

Ben ik bang dat de seks pijn doet?

Wanneer je net bent bevallen, kun je je zorgen maken over je lichaam. Je bent wellicht onzeker over je buik of vagina en vraagt je af of de seks anders zou voelen of pijn zou doen. Die gedachten zijn volkomen normaal en goed om met je partner te bespreken. Geef aan waar je bang voor bent en vertel hem welke aanrakingen je wel en niet op prijs stelt. Ook kan het fijn zijn om voorzichtig te proberen en te ervaren hoe het voelt. Stap voor stap ervaar je dan zelf wat je wel en niet prettig vindt. Besef ook dat je seks rustig mag opbouwen én dat penetratie geen ‘verplicht’ onderdeel van jullie seksleven hoeft te zijn. Misschien heb je daar al weer zin in en ben je daar voldoende ontspannen voor, misschien wil je voorlopig alleen knuffelen, zoenen, handwerk of orale seks. Alles is goed.

Stel ik de seks uit omdat onze baby op de kamer ligt?

Voor veel moeders is het feit dat hun kindje bij haar op de kamer ligt, een reden om nog niet te beginnen met seks. En als dat zo is, dan is dat helemaal oké. Maar mocht je wel behoefte aan seks hebben, kijk dan eens naar andere mogelijkheden. Kun je op een ander tijdstip of een andere plek vrijen?

Meer lezen?
Seksuoloog Astrid vertelt waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen