Laura Bliekendaal
11/10/2023

Momtalk: Laura

Eind augustus werd Laura Bliekendaal voor de tweede keer moeder. Nadat ze in 2021 beviel van zoon Luca, is nu ook dochter Sophia (’23) geboren. We spreken haar over de overgang van een naar twee kinderen, hoe de kraamperiode van haar zoon en dochter dag en nacht van elkaar verschilden en de verwachtingen van het moederschap.

Je bent iets meer dan een maand geleden bevallen van je dochter. Hoe ervaar je de kraamperiode?

‘Die ervaar ik als heel goed! Ik voel me heel relaxt, dus dat is fijn. In het begin was het natuurlijk nog wel even zoeken; als moeder van twee kinderen. Zeker toen mijn man weer aan het werk ging. Toen dacht ik: ‘Hoe ga ik dit allemaal doen?’ Ik vond al die eerste keren best wel spannend, maar gelukkig ging het allemaal heel goed.

Ik denk dat we sinds twee weken een fijn ritme hebben gevonden als gezin. We hebben er ook wel bewust voor gekozen om sommige momenten echt hetzelfde te houden als voor de komst van Sophia. Zo is het voor Luca ook minder een verandering.

Zo te horen zit je op een grote roze wolk. Bij de kraamperiode van Luca was dat wel anders. Kun je daar wat over vertellen?

Die twee kraamperiodes zijn inderdaad echt een wereld van verschil. Luca had verborgen reflux, waardoor hij veel pijn had en dus ook veel moest huilen. We zijn toen de eerste maanden echt heel erg zoekende geweest. Niet alleen in wat goed was voor hem, maar natuurlijk ook als kersverse ouder. Ik ervaarde toen veel stress en had het gevoel dat ik alleen maar aan het zorgen was, in plaats van aan het genieten.

Tegen anderen zeg ik nu ook wel dat ik het zo fijn had gevonden als ik de eerste maanden met Luca zo had ervaren als dat ik dat nu met Sophia doe. Al denk ik wel dat dat ook niet helemaal realistisch is. Als moeder groei je natuurlijk ook, dus ik denk dat ik het met de kennis en ervaring van nu ook anders had aangepakt. Meer relaxt was geweest, en meer had kunnen loslaten.

Laura Bliekendaal

Je geeft aan dat je nu beter kan loslaten. Is dat ook hoe het moederschap je heeft veranderd?  

Ja, absoluut. Ik denk dat de komst van mijn kinderen me echt heeft geleerd los te laten en te relativeren. Waar ik me vroeger echt om de kleinste dingetjes kon druk maken, heb ik dat nu helemaal niet meer. Mijn kinderen zijn het allerbelangrijkste en de rest doet er simpelweg minder toe. Waardoor ik sommige dingen dus ook niet meer – of minder – belangrijk vind.

Weer even terug naar moeder van twee. Hoe ervaar je de overgang van een naar twee kinderen?

Die vind ik heel bijzonder eigenlijk. Tijdens m’n zwangerschap heb ik me echt wel afgevraagd hoe het voor Luca zou zijn om ineens een zusje te hebben. Hij moet toch ineens de aandacht verdelen. Maar dat gaat echt boven verwachting goed. Luca is heel lief voor zijn zusje en was vanaf het eerste moment al dol op haar. Dat is natuurlijk echt een droom voor een moeder. Dus daar ben ik heel blij mee.

Dat Luca de aandacht nu moet verdelen, wil overigens niet zeggen dat hij het met minder moet doen. Ik ga heel bewust ook activiteiten met hem alleen ondernemen. Zonder Sophia erbij. Zodat ik echt even de tijd heb voor hem en niet ook met z’n zusje bezig ben.

Kortgeleden ben je overgestapt van borstvoeding naar flesvoeding. Hoe vind je dat?

Eigenlijk vond ik dat deze keer niet zo heel erg. Bij Luca ging de borstvoeding heel moeizaam, waardoor ik na een aantal weken gedwongen moest stoppen. Daar heb ik zo’n naar en negatief gevoel aan over gehouden. Zeker omdat ik wel de wens had om m’n kinderen borstvoeding te geven.

Die nare nasmaak heeft me wel aan het denken gezet over de voeding van Sophia. Ik nam mezelf dan ook voor om niet kosten wat het kost borstvoeding te geven. Toen het bij Sophia weer moeizaam ging, ondanks dat ik er echt mijn best voor heb gegaan, dacht ik: ‘Ik stop ermee’. Het voelde eerlijk gezegd als een verademing.

Als je nadenkt over het moederschap, is het dan zoals je had verwacht?

Hmmm, ik denk dat er zeker dingen zijn die ik totaal niet had verwacht. Zoals dat het soms best wel wat pittiger is dan ik dacht. Het feit is gewoon dat je met twee jonge kinderen 24/7 bezig bent. Van verschonen tot voeden tot naar het kinderdagverblijf brengen. Ik betrap me er ’s avonds op dat ik dan in bed in m’n hoofd een lijstje aan het maken ben van alles wat ik nog moet doen. Wat dat betreft had ik van tevoren dus niet zo nagedacht over al dat geregel.

Laatst vroeg een collega ook aan me hoe ik het moederschap van twee kinderen vond. Toen zei ik: ‘Het voelt als een klein bedrijfje dat ik aan het runnen ben en waarbij ik met alle facetten rekening met houden.’

Aan de andere kant heeft dat continu met je kinderen ook iets heel moois. En dat komt omdat je gewoon alles voor ze doet vanwege dat intens grote gevoel van liefde dat ik voor ze heb. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.

Laura Bliekendaal

Welk advies zou je (aanstaande) moeders willen meegegeven?

Verdiep je in het slaappatroon van een kindje. In de periode dat Luca heel onrustig was en weinig sliep, ben ik gaan duiken in het slaapritme van een baby. Daar heb ik heel veel aan gehad. Het gaf me niet alleen inzicht in hoeveel een kindje moet slapen, maar ook wat kan helpen als ze onrustig zijn. Denk aan inbakeren. Iets waar ik voordat ik moeder werd, nog nooit van had gehoord.

Dat verdiepen in het slaappatroon zorgt ervoor dat er ritme en structuur komt en dat is – als ik naar mezelf kijk – heel prettig. Niet alleen voor een kindje, maar ook voor jou als moeder. Gun je baby en jezelf die rust.’ 

Fotograaf uitgelichte foto: Team Baron.

Meer lezen?
Momtalk: Bryana
Momtalk: Nouska
Momtalk: Saartje

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen