lichaam veranderd na de bevalling
03/06/2022

Je lichaam verandert na de zwangerschap: hier moesten jullie het meeste aan wennen

Bij de ene vrouw zijn ze groot, bij de ander zijn ze klein. Bij de ene zijn ze tijdelijk, bij de ander permanent. Maar dat ons lijf verandert na het dragen en baren van een kindje, dat is een zekerheid. We vroegen aan jullie: aan welke verandering aan jouw lichaam na de zwangerschap moest jij het meeste wennen?

Mijn lichaamsgeur

Dat ‘afdakje’

Urineverlies

Urineverlies na de bevalling: er is iets aan te doen

Lekkende borsten, altijd en overal. Sinds ik moeder ben zit alles onder: de baby, ik, het huis…

Alle losse huid, vooral op mijn rug

Mijn lichaamsgeur

Dat alles slapper is

Striae op mijn buik, benen en heupen

Hangende borsten

Postpartum haargrens

Nog steeds een pijnlijk bekken en onderrug

Breder geworden heupen

Slappe bekkenbodem

Een slappere buik: een jaar na de bevalling is het nog steeds niet verbeterd

Mijn borsten, ze hebben geen seksuele lading meer

Wat nu? ‘Sinds de bevalling hou ik er niet meer van als mijn borsten op een seksuele manier worden aangeraakt’

Striea op mijn venusheuvel

Het uitgerekte vel boven mijn navel

Borsten die veel kleiner zijn geworden

Mijn totale gebrek aan billen

Spataderen…

Ik heb nog steeds een bol buikje, alsof ik zwanger ben

Mijn diastase

Hormonaal niet meer in balans zijn

Mijn borsten zijn joekels die lekken en op spanning staan

Mijn onderbuik na de keizersnede

Waarom delen we dit? Om je te laten weten dat jij dus niet de enige bent met deze lichamelijke veranderingen. Misschien ben je er niet blij mee, schaam je je ervoor of heb je nog de tijd nodig om eraan te wennen. Ook dat is herkenbaar. We hopen dat het je desondanks lukt om nu, of straks, met een milde en liefdevolle blik naar jezelf te kijken. Jouw lichaam heeft een wereldprestatie geleverd en daar mag je écht trots op zijn.

Meer lezen?
‘Het mamalijven clubke’: Belgische mama’s showen trots hun lichaam
Zwangerschap en moeder worden: is jouw lichaamsbeeld veranderd?
Lief zijn voor je postpartum lichaam: deze tien zinnen kunnen je daarbij helpen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen