liggingsecho
09/08/2023

Alles over een liggingsecho

Auteur

Datum

Categorie

Share

Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. In de laatste weken van je zwangerschap kan de verloskundige voorstellen om een liggingsecho te doen. Zo wordt bepaald hoe jouw baby ligt in de baarmoeder.  We vertellen je wat deze liggingsecho inhoudt en wat je kunt verwachten.

Ben je rond de 35 weken zwanger en is het vermoeden dat je baby niet met het hoofdje naar beneden ligt? Dan kan je verloskundige een liggingsecho voorstellen.

Ligging van je baby

Tijdens de zwangerschap draait je baby rond je baarmoeder. Je kindje neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte.

Hoe groter de baby groeit, hoe moeilijker het wordt om te draaien. Dat komt omdat de ruimte in de baarmoeder steeds kleiner wordt. Aan het einde van de zwangerschap ga je iedere week op controle bij de verloskundige om te bepalen hoe de baby groeit en ligt. Wanneer je baby niet uit zichzelf draait of omdat het draaien niet meer lukt, kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar de billen van je baby. Je verloskundige zal dan voorstellen om een liggingsecho te doen. De ligging van je baby is belangrijke informatie in de voorbereiding op de bevalling.

De liggingsecho

Met de liggingsecho kan de echoscopiste zien hoe je baby ligt. Meestal is dit in hoofdligging: het hoofd van je baby ligt in het bekken, naar de uitgang toe. Bij een klein aantal baby’s (3 – 4%) ligt het kind in stuitligging. 

Het kan ook zijn dat jouw baby als een sterrenkijker ligt. Zo’n baby ligt wel met zijn of haar hoofdje naar beneden in het bekken, maar kijkt richting je navel. Verloskundige Irene vertelt in dit artikel over je baby als sterrenkijker en de bevalling.

Een andere mogelijkheid is nog dat de baby dwars ligt, maar dit komt zelden voor. Wanneer je kindje in stuitligging of dwars ligt wordt gekeken of hier een oorzaak voor is. Ook wordt tijdens de liggingsecho gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby.

Stuitligging

Als tijdens de liggingsecho blijkt dat je baby in stuitligging ligt, dan geeft de verloskundige informatie over de mogelijk om je baby te draaien naar een hoofdligging. Dat heet een uitwendige versie. De Verloskundige zet op een rij wat de opties zijn bij een stuitligging.

Waar vindt de echo plaats?

De liggingsecho wordt bij de verloskundige in de praktijk of bij een echoscopisch centrum bij jou in de buurt gemaakt. De liggingsecho is op advies van de verloskundige. Je hoeft hier niet zelf voor te betalen. Het valt onder verzekerde zorg.

Meer lezen?

Een echo tijdens je zwangerschap: de termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief