medische zwangerschap
31/05/2023

Een medische zwangerschap

Auteur

Datum

Categorie

Share

Wanneer je in verwachting bent, dan hoop je natuurlijk dat alles negen maanden goed gaat met jou en je kindje. Helaas kan het soms anders lopen. Soms is een zwangerschap vanaf de start medisch of krijg op een bepaald moment in de zwangerschap een medische indicatie. In dit artikel vertellen we je wat een medische zwangerschap inhoudt en wat je hiervan kunt verwachten.

Er zijn verschillende aandoeningen of risicofactoren bij jou als zwangere die ervoor kunnen zorgen dat een zwangerschap direct medisch is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan diabetes type 1, epilepsie of een hoge bloeddruk. Maar ook als je eerder een baby bent verloren, ernstig ziek bent geweest tijdens een eerdere zwangerschap of er kans bestaat op een genetische aandoening bij de baby.

Wanneer je een medische indicatie hebt, dan is het vaak zo dat al jouw controles in het ziekenhuis bij de gynaecoloog plaatsvinden. In sommige gevallen is het een combinatie van de verloskundige en de gynaecoloog. Dit hangt af van jouw indicatie.

Ongeveer tien procent van de zwangerschappen wordt direct vanaf de start gemonitord in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat je tijdens jouw zwangerschap een medische indicatie krijgt. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent bij wie dit gebeurt. Ruim veertig procent van de vrouwen wordt tijdens de zwangerschap door de verloskundige overdragen aan een (academisch) ziekenhuis.

Een medische indicatie krijgen

Voor een medische indicatie kunnen allerlei redenen zijn. Een medische indicatie betekent niet direct dat je zwangerschap of aanstaande bevalling risicovol is. Redenen voor extra medische zorg tijdens je zwangerschap zijn bijvoorbeeld een groeivertraging bij jouw kindje, je kindje minder voelen bewegen, een dreigende vroeggeboorte of te hoge bloeddruk bij de moeder.

Van die veertig procent wordt ruim de helft van de medische zwangerschappen daadwerkelijk gecompliceerd. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan pre-eclampsie bij jou als moeder, een aandoening aan de placenta, of een vroeggeboorte. In 2020 werd 7% van alle baby’s voor 32 weken geboren (bron: Perined).

Ervaring van andere moeders

Silvia
‘Ik wist dat een zwangerschap zonder medicijnen en medische zorgen voor mij niet weggelegd zou zijn. Door eerdere trombose zou ik tijdens mijn zwangerschap bloedverdunners moeten gebruiken om te voorkomen dat ik het nogmaals zou krijgen. Een zwangerschap vormt namelijk een verhoogd risico. Met dit in mijn achterhoofd stopte ik met de anticonceptie en was ik snel zwanger. Ik moest elke dag een injectie bloedverdunners in mijn buik spuiten. Dit viel mij gelukkig wel mee. De eerste weken van mijn zwangerschap had ik, op vermoeidheid na, weinig klachten. Ik had met 6 weken de eerste echo al bij de gynaecoloog in verband met mijn medische achtergrond. Gelukkig zagen we een mooi kloppend hartje’ – Lees hier de rest van Silvia’s ervaring.

Anna
‘Mijn tweede zwangerschap was medisch, omdat het eerste kindje in mijn buik bij 38 weken zwangerschap is overleden. Ik koos voor dubbele zorg om de mentale spanning beheersbaar te houden. Dit betekende dat ik ongeveer elke 1,5 week een professional zag. De ene week in het ziekenhuis en de andere week bij de verloskundige. Het ziekenhuis deed alle officiële metingen, die data was leidend. De verloskundige voelde, luisterde, keek soms mee en vaak deden we ook een echo zonder metingen. Als de verloskundige iets gemeten wilde hebben deed ik dat in het ziekenhuis, zodat het daar goed te vergelijken was.

Bij mijn derde zwangerschap had ik minder mentale zorg nodig. Het grootste deel van de zwangerschap stond ik onder begeleiding van de verloskundige op de hoek, alleen het laatste deel was bij de gynaecoloog gedaan.’

Impact van een medische zwangerschap

Wat de reden van het doorverwijzen ook is, het kan zijn dat je er misschien van baalt dat je nu ‘medisch’ bent. Je kunt het idee hebben dat iedereen om je heen een zwangerschap volgens de boekjes heeft, terwijl het bij jou anders loopt. Van een zorgeloze roze wolk kun je – soms vrij plotseling – in een angstige en onzekere periode terecht komen. Je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, er komen vervolgonderzoeken en je raakt ineens bekend met allemaal nieuwe termen. Je wacht op uitslagen, er worden scenario’s geschetst waar je nog helemaal niet bij stil had gestaan en het voelt misschien onzeker. Of misschien vind je het juist prettig, dat er extra controles en zorg is vanuit het ziekenhuis.

In de How About Mom app vind je de categorie ‘Een andere start’. Hierin willen we jou als (aanstaande) moeder houvast te bieden als je te maken krijgt met een medische zwangerschap, ziekenhuisopname, ziekte, vroeggeboorte of een complexe bevalling of kraamtijd.

Meer lezen?
Momtalk: Jaimy
Blog: ruim een jaar na mijn medische zwangerschap keert de rust terug
Zwangerschap met een medische achtergrond: Kris is hartpatiënt
Mijn verhaal: zwangerschapsvergiftiging tijdens een tweeling-zwangerschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief