Hoe werkt lecithine bij het geven van borstvoeding?
15/02/2023

Hoe ontstaat een melkblaar en hoe behandel je ‘t?

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je af en toe kampt met melkblaren op je tepel of tepelhof. Een melkblaar ontstaat bij de uitgang van een melkkanaal. Melkkanalen monden vanuit de borst uiteindelijk uit in de tepel. Je kunt een melkblaar herkennen als een vliesje op de tepel. Een melkblaar kan wit van kleur zijn, en met vocht of melk gevuld zijn.

Lactatiedeskundige Céline Moly deelt in dit artikel hoe een melkblaar ontstaat en hoe je ‘t kunt behandelen.

De oorzaak van een melkblaar

Een melkblaar ontstaat door wrijvingen op de tepel, waardoor er een blaartje op komt te staan. Vergelijk het met een blaar op je voet, die door de wrijving van een schoen ontstaat. Doordat de huid van je tepel door borstvoeding dunner wordt en bloot staat aan wrijving door jouw drinkende baby, kan de plek pijnlijk worden tijdens het aanleggen van de baby. De blaar die zich aan het uiteinde van een melkkanaal bevindt, vult zich met melk. Bij een melkblaar neemt het risico op een verstopt melkkanaal toe, doordat de (door)stroom van de melk verstoord raakt.

Advies

Maak je geen zorgen: een melkblaar is niet schadelijk voor je kindje. Warmte op de tepel is het beste hulpmiddel bij een melkblaar. Door de warmte wordt de huid zacht en soepel en kan de blaar vanzelf open gaan tijdens het drinken van de baby aan de borst. Lactatiekundige Céline Moly: ‘Warmte op de tepel is het beste hulpmiddel bij een melkblaar. Verwarm je borsten met bijvoorbeeld een warme hydrofiele doek en leg vervolgens je kindje aan.’

Ook kan een andere voedingshouding helpen de druk op de blaar te verminderen. Het kan een paar dagen duren voor de plek waar de blaar zat helemaal genezen is. Het is mogelijk om een melkblaar open te prikken met een steriele naald, maar win hierover advies in bij jouw huisarts of bij een lactatiekundige. Na het prikken van de blaar kun je het wondje insmeren met een tepelcrème, zoals lanoline. Dat kan de genezing van het wondje bevorderen.

Twijfel je of je een melkblaar hebt? Neem contact op met een lactatiekundige of met de huisarts.

Meer lezen?
Spruw bij borstvoeding: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
Vasospasme, ook wel vaatkramp, tijdens borstvoeding: wat houdt het in?
Hoe herken, behandel én voorkom je een verstopt melkkanaal?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen