Mijn vierde trimester- Liza
30/03/2022

Mijn vierde trimester: ‘De wereld staat even stil in de kraamperiode’

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was de kraamperiode voor jou? Deze week vertelt Liza haar verhaal. ‘Wij moeders zijn f*cking badass!’ 

Hoe zou jij het vierde trimester in één woord omschrijven?

‘Magisch’

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode? Zo ja, hoe?

‘Ja zeker! Ik heb de boeken mama’en, vrije geboorte en de geboortebundel gelezen om mezelf zo veel mogelijk kennis te geven over wat er precies gebeurd in mijn lichaam tijdens een bevalling, dit gaf mij vertrouwen en kracht. Daarnaast nam ik zo veel mogelijk informatie tot me via Instagram van verschillende accounts.’

Kun je kort iets vertellen over jouw bevalling?

‘Ik had echt mijn droombevalling; thuis in bad in alle rust. Mijn bevalling ging ook vrij snel en soepel, want ons mannetje was er al binnen 3,5 uur. Ik kijk echt met heel veel liefde en trots terug op mijn bevalling. Het voelde zo empowering en mijn geboorte team was geweldig en dit had een super positief effect op mijn kraamperiode’.

Hoe heb je jouw lichamelijke herstel na de bevalling ervaren?

‘Mijn lichaam voelde de eerste dagen enorm beurs, maar nog vrij goed te doen. Alhoewel ik het advies om zoveel mogelijk in bed te blijven ten harte had genomen, voelde ik al snel als mijn lichaam me terug floot als ik toch naar beneden was gegaan. De borstvoeding had bij ons helaas een mindere start vanwege een te korte tongriem bij ons zoontje. Dit werd na 3 dagen verholpen en ik moest ondertussen mijn melkproductie op gang brengen doormiddel van kolven en soms zelfs het powerkolven. Dit was echt een aanslag op mijn lichaam en energie, dit had ik absoluut onderschat.’

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

‘Dat ik zo veel zou gaan zweten in mijn kraamweek. Die had ik helemaal niet zien aankomen en ik voelde me de helft van de tijd heel vies’. 

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

‘Natuurlijk heel veel huid-op-huidcontact in onze eigen veilige bubbel, de slaapkamer. Dit voelde echt als ons eigen eiland en ik vond het heerlijk! Daarnaast heb ik er voor gekozen om de placenta te laten capsuleren en deze nam ik ook elke dag met mijn vrouwenmanthelthee’.

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

‘Neem alle tijd samen met elkaar en probeer niet te veel andere mensen te pleasen. De wereld staat voor je gevoel even stil in de kraamperiode en dat mag er zijn!’ 

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

‘Dat wij moeders f*cking badass zijn!’ 

Meer lezen?

“Het is oké om niet altijd oké te zijn”
“De tweede keer kon ik de ‘nieuwe ik’ sneller accepteren
“Elke dag urenlang huid-op-huidcontact”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen