huid-op-huid-contact
22/12/2021

Mijn vierde trimester: “Elke dag urenlang huid-op-huidcontact”

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was dit voor jou? Deze week vertelt de moeder van James over haar kraamperiode.

Hoe zou jij het vierde trimester (de eerste drie maanden) in één woord omschrijven?

“Genieten”

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode?

“Ik heb veel podcasts geluisterd, het boek Mama’en gelezen en veel informatie via insta tot mij genomen. Daarbij had mijn sportcoach mij aangeraden zo min mogelijk trap te lopen de eerste week en echt rustig aan te doen. Ik weet van mijzelf dat ik makkelijk mijn fysieke grenzen over ga dus ik heb haar advies opgevolgd en de eerste week zo veel mogelijk in bed doorgebracht.”

Kun je kort iets vertellen over jouw bevalling?

“Ik vond mijn bevalling heftig; ik heb vanaf het moment dat de vliezen braken constante hele heftige pijn gehad. Tijdens de weeën werd deze pijn nog veel erger. Dit was tegen mijn verwachting in; weeën zouden in golven komen toch? Maar, dat gezegd hebbende: ik ben thuis bevallen zoals ik graag wilde. Het was heerlijk om na de bevalling lekker onder mijn eigen douche te staan en vervolgens mijn eigen bed in te duiken met de baby in de co-sleeper, om haar later die avond aan onze ouders voor te kunnen stellen.”

Hoe heb je jouw lichamelijke herstel na de bevalling ervaren?

“Mijn vagina en bekken voelde erg beurs aan en ik had een soort schuurwondje bij mijn schaamlip die prikte. Ik had zoiets wel verwacht dus het was helemaal oké. Het kraamzweet vond ik trouwens wel erg vies…”

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

“Dat kraamzweet!”

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

“Ik heb echt intens genoten. Ik vond het heerlijk om met dat kleine warme babylichaampje te knuffelen en haar te leren kennen. Dag bij dag werden we vertrouwder met elkaar en begrepen we steeds sneller wat ze nodig had. Elke morgen vanaf dat ze gewogen werd door de kraamzorg tot aan de tweede voeding heb ik huid-op-huidcontact gehad tijdens de kraamweek. Ik vond het heerlijk om zo met haar onze rust te pakken. Wij hadden het geluk dat de borstvoeding gelijk goed ging en dat ze een ontzettend goede slaper is. Ik had het advies “de eerste 40 dagen bepalen de komende 40 jaar” goed ter harte genomen.

Ik heb geprobeerd de eerste week in bed te blijven, de tweede week ‘om’ bed, en de derde week beneden. In de praktijk is dat niet realistisch maar ik merkte wel dat ik op de slaapkamer in mijn eigen fijne bubbel zat. In de woonkamer was ik toch sneller geneigd allerlei kleine klusjes te doen. We hebben family en close friends al gelijk gedoseerd laten komen. Het was tijdens ten tijde van de avondklok dus iedereen ging op tijd naar huis. Ik heb ook een drietal postpartum behandelingen gehad en een aantal dagen enkele uren per dag een bellybind om gehad.”

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

“Vraag vrienden en familie om rond etenstijd te komen en een maaltje mee te nemen. Hoe goed je je vriezer ook heb volgestopt van tevoren, dit is echt het meest ideale kraambezoek. Mensen koken ook met liefde voor je (met geluk krijg je zelfs een extra portie voor in de vriezer) en ze blijven niet onnodig lang hangen: IDEAAL! Ik was de eerste met een kindje in onze vriendengroep en vond dit een moeilijke vraag om te stellen, maar nu komt niemand meer zonder eten op kraamvisite bij ons in de vriendengroep.”

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

“Wij hebben heel bewust de keren en tijden van het voeden niet bijgehouden. Was ze wakker, dan was ze wakker -zowel overdag als ‘s nachts-, had ze trek, dan kreeg ze de borst. Doordat wij er geen aandacht aan gaven, voelde het ook niet zwaar. Er zijn natuurlijk avonden geweest dat ze meer aan m’n borst lag dan er naast, maar dat heeft nooit ‘zwaarte/gewicht’ gehad.”

Fotocredits: @captured.bylot

Meer lezen?

“Mijn grijze wolk had een roze randje”

Mijn verhaal: “Vijf maanden na de bevalling heb ik nog steeds een open wond daar beneden”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen