momtalk melissa
24/12/2022

Momtalk: Melissa

Auteur

Datum

Categorie

Share

Melissa Slotemaker is de moeder van Olivier (2011) en Kate (2015). Samen met compagnon Sharon richtte ze in 2007 het PR- en communicatie bedrijf MOOI the agency op. ‘Moederschap en ondernemerschap of een mooie carrière zijn te combineren. Je bent een vrouw met talenten: laat deze niet ondergesneeuwd raken door het moeder worden.’

Hoe kijk jij terug op die eerste jaren moederschap?

‘Moeder worden kan je behoorlijk uit balans brengen. Het is zo’n grote verandering in je leven en je krijgt er een enorme verantwoordelijkheid erbij. Ik ben best perfectionistisch en dat is niet altijd een ideale combinatie met het moederschap, haha. Wat ik wel bijzonder vond om te merken is hoe je in die rol als moeder groeit. Het wordt echt vanzelf makkelijker. Dat neemt niet weg dat er nog steeds uitdagingen zijn. Als moeder of vader ben je nooit uitgeleerd, denk ik.’

Wat was jouw voorbeeld vroeger? 

‘Ik kom uit een gezin met traditionele rolverdeling: mijn moeder was er thuis voor ons en mijn vader had een eigen bedrijf. Hij ging ‘s ochtends vroeg weg en was ‘s avond laat thuis. We aten meestal pas om half 8, zodat we hem in ieder geval nog konden zien en samen eten. In het weekend ging ik vaak met mijn vader mee. Ik mocht helpen met kruidenzakjes vullen en stickers plakken. Ik vond het geweldig om te zien wat hij had opgebouwd. Hij werkte veel en hard, maar het was ook merkbaar dat zijn bedrijf hem veel energie gaf. Mijn moeder was stay at home mom en deed dat geweldig. Ze had daarnaast nog 1001 bezigheden, was actief op school, was peuterleidster en stond altijd klaar voor andere mensen.

Ik streef eigenlijk beide na: het ondernemen én het moederschap. Ondernemen geeft me de vrijheid om mijn leven om mijn gezin heen te vormen. Ik voel wel heel sterk dat ik het niet in mijn eentje kan én hoef te doen. It takes a village to raise a child. We verhuisden naar een dorp buiten Amsterdam toen we een gezin kregen, zodat er een vangnet zou zijn. Dat was heel welkom, want mijn man heeft ook een eigen bedrijf waarvoor hij veel in het buitenland is. Daardoor was ik regelmatig alleen met twee kleine kids.’

Los van het netwerk om jullie heen, is het van groot belang dat jullie samen zorgen dat alles thuis goed loopt. Je hebt er met z’n tweeën voor gekozen om een gezin te stichten, dus het is 100% een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik zou iedereen aanraden om vóórdat je aan het ouderschap begint dit gesprek met elkaar te voeren. Hoe willen we het straks gaan doen met het huishouden, werk en gezinsleven? Hoe zien we onze verdeling voor ons, wie is er welke dagen voor de kinderen en wat doen we als er ineens geen opvang of oppas is?

Als ik andere hoor vertellen dat hun partner weinig doet als hij thuis is en dat ze daar zo van balen, dan denk ik altijd: bespreek dat met elkaar, niet alleen met je vriendinnen. Hoe jullie de taken thuis verdelen – of het nu om koken, wassen of het halen en brengen naar logopedie of sportles gaat – moet je zelf weten. Maar zorg in ieder geval wel voor een verdeling waar jullie allebei happy mee zijn.’

Wat wil jij hierover aan jouw eigen kinderen meegeven?

‘De onevenredige verdeling van zorgtaken is een hardnekkig, diep geworteld maatschappelijk probleem. Het kost tijd om dit te veranderen. Dit gebeurt van generatie op generatie. Dat betekent dat wij als ouders aan onze kinderen het goede voorbeeld moeten geven. Kinderen doen namelijk niet wat jij zegt, kinderen doen wat jij doet. Als jullie laten zien dat beide ouders zorg- en huishoudelijke taken op zich nemen, inspireren jullie hiermee hopelijk je kinderen om hier later ook bewuste keuzes over te maken. Mijn zoon zei laatst: mama, kan jij stofzuigen?! Daar moest ik wel om lachen. Het klopt inderdaad dat ik zelden stofzuig, bepaalde dingen besteed ik liever uit zodat ik tijd overhoud voor andere dingen. Er zijn genoeg taken die juist bij mij liggen, maar er zijn net zo goed taken die vooral bij mijn man op z’n bord liggen. We doen beide dingen die we leuk of minder erg vinden en zo is het voor ons goed verdeeld.’

Heb jij weleens het gevoel je te moeten verantwoorden voor jouw keuzes als moeder? 

‘Ik vind het nog steeds vreemd dat aan mijn man niet wordt gevraagd of hij vaderschap en ondernemerschap goed kan combineren. Of hij ‘in balans’ is. Ik vind het daarnaast vervelend dat er überhaupt wordt geoordeeld over de keuzes die je maakt als vrouw en moeder. Als je ervoor kiest om zeven dagen in de week voor je gezin te zorgen of fulltime gaat werken: je kan het eigenlijk nooit goed doen. De moedermaffia is niet mals…’ 

Wat heeft het moederschap jou geleerd?

‘Wat een spiegel kinderen zijn. Ik kan soms best ongeduldig zijn en wil dingen graag snel en het liefst op mijn manier. Mijn dochter is een mini-versie van mij, alleen dan zónder filter, dus we botsen af en toe enorm. Je kunt jezelf echt tegenkomen als ouder. Ik denk ook dat ik zachter ben geworden, meer begripvol naar andere ouders. Je snapt nu hoe het is om je hart aan de buitenkant te dragen, om zo in het diepe gegooid te worden én om te moeten dealen met slapeloze nachten.’

Zorg jij goed voor jezelf?

‘Daar ben ik steeds beter in geworden. Mijn advies: leer ‘nee’ zeggen. Mijn team en mijn klanten weten inmiddels dat ze mij op mijn vrije dag alleen met dringende vragen kunnen bellen, anders niet. Vroeger dook ik direct achter mijn computer als de kinderen sliepen of probeerde ik in de speeltuin nog even wat mails te beantwoorden. Nu ga ik rustig sporten en spendeer ik tijd met mijn kinderen zodra zij uit school zijn.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat jij zelf bepaalt wat voor jou ‘me-time’ is. Dat hoeft geen vaste vorm of invulling te hebben, zolang jij maar een modus vindt die voor jou werkt. Ik start bijvoorbeeld altijd op zondagavond mijn werkweek op. Dat geeft mij ontzettend veel rust. Sommige mensen vinden het idee van werken in het weekend vreselijk, maar ik haal daar juist energie uit, omdat ik maandag met een kick-start kan beginnen.’

Waar ben je trots op?

‘Als ik kijk naar het ouderschap dan ben ik er heel trots op dat mijn kinderen plezier halen uit kleine dingen in het leven. Een voorbeeld daarvan vind ik de avonden die we samen thuis organiseren. Bij knuffel-avond mogen alle knuffels erbij komen zitten op de bank. Tijdens disco-avond gaan de muziek en disco lamp aan en dansen we samen. Op pizza-avond maken we zelf pizza’s en tijdens filmavond leggen we alle kussens op de grond en kijken we samen een film. Ik weet zeker dat dit de herinneringen zijn die ze meenemen later.’

Heb jij nog een tip of advies voor een andere moeder?

‘Moederschap en ondernemerschap of een mooie carrière zijn te combineren. Cijfer jezelf niet weg. Je bent een vrouw met talenten: laat deze niet ondergesneeuwd raken door het moeder worden. Blijf vasthouden aan de dingen waar jij energie van krijgt en laat je vooral niet kleiner maken door anderen. Jij kunt dit.’

Meer lezen?
Werk en moeder worden: zó verrijkt moederschap je werk of carrière
Momtalk: Eva

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief