twijfelen over kinderen krijgen
01/05/2021

Nacontrole: meer oog voor de baby dan voor mama

Auteur

Datum

Categorie

Share

Uit een nieuw onderzoek van de Britse gezondheidsdienst NHS (National Health Services) blijkt dat een consult voor pas bevallen moeders (nacontrole) lang niet altijd wordt aangeboden. En dat terwijl het wel verplicht is voor Britse huisartsen. Volgens een onderzoek van de National Childbirth Trust (NCT) kreeg slechts 15% van de pas bevallen vrouwen dit consult bij een huisarts aangeboden, om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te bespreken.

Huisartsen in Engeland zijn sinds april vorig jaar verplicht én worden betaald om vrouwen zes tot acht weken na de bevalling te zien in de huisartspraktijk, om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te bespreken. Die nacontrole helpt vrouwen om eerder hulp te kunnen vragen wanneer ze lichamelijke of mentale klachten hebben, en helpt bij het opsporen van vrouwen die lijden aan angst, somberheid, postpartum depressie of een andere aandoeningen gerelateerd aan zwangerschap en geboorte.

Maar: 85% van de 893 moeders die aan een onderzoek meededen vertelden dat die nacontrole vooral ging over de gezondheid van de baby. Het grootste deel van de Engelse vrouwen geeft aan dat ze niet de kans kreeg om met de huisarts te praten over hun mentale en lichamelijke welzijn.

En dat is een gemiste kans. Want als nieuwe moeders die afspraak niet krijgen, kan hun geestelijke gezondheid snel verminderen wanneer ze klachten hebben zoals somberheid, angst- of paniekklachten of slapeloosheid. En daardoor kunnen ze mogelijk niet meer goed voor de baby zorgen. “We kijken naar een mogelijk verwoestende impact op een heel gezin als de geestelijke gezondheid van een moeder onbehandeld blijft”, volgens een van de onderzoekers.

In Nederland ga je voor de nacontrole niet naar de huisarts maar naar je eigen verloskundige of gynaecoloog. Dit is niet verplicht of standaard: soms moeten vrouwen zelf aangeven dat ze graag een nagesprek willen. Heb jij een nacontrole gehad na de bevalling? En wat vond je van dit gesprek?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief