Kyra over natuurlijk ouderschap
05/03/2022

Van geen suiker tot altijd samen slapen: Kyra hanteert een natuurlijke opvoedstijl voor haar dochter

Kyra Elgersma is moeder van een dochter (’20) en hanteert – zoals ze dat zelf noemt – een natuurlijke en bewuste opvoedstijl voor haar dochter. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Waarom vindt ze deze manier van opvoeden belangrijk? En lukt het haar om de opvoedstijl altijd te hanteren of springt ze ook weleens uit de band?

In dit artikel vragen we Kyra de hemd van het lijf over bewust en natuurlijk ouderschap.

Zou je kunnen vertellen wat jij verstaat onder bewust en natuurlijk ouderschap?

‘Pfoe, dat is voor ons eigenlijk heel breed. Het meer praktische gedeelte gaat over welke producten we gebruiken en wat we mijn dochter te eten geven bijvoorbeeld. Zo gebruiken we voor onze dochter enkel natuurlijk verzorging, zoals wasbare luiers en natuurlijke douchegel enzo, maar letten we ook op de voeding die ze binnenkrijgt. Ze is nu ruim twee jaar oud maar ze krijgt nog steeds geen toegevoegde suikers binnen, behalve fruit.

Als ik meer kijk naar de opvoedstijl zelf, dus hoe we met onze dochter omgaan, vinden we het bijvoorbeeld heel belangrijk om gelijk op het gehuil van onze dochter te reageren. Zodat ze weet dat wij er ten allen tijden voor haar zijn als ze ons nodig heeft, om welke reden ze dan ook huilt. Sommige mensen vinden dat kindjes huilen om niks, maar wij zijn meer van mening dat er altijd een reden voor is. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk samen te zijn, ook tijdens het slapen.

Je geeft aan dat je zoveel mogelijk samen wil zijn, hoe ziet dat er voor jou uit?

We vinden het inderdaad heel belangrijk om zoveel mogelijk bij onze dochter te zijn, ze heeft bijvoorbeeld nog niet bij iemand gelogeerd en gaat ook niet naar de kinderopvang. Ze is de hele dag bij mij en we denken ook dat dat het beste voor haar is. Dat ze in een vertrouwde omgeving de wereld kan ontdekken en dingen kan leren. Thuis is de plek waar ze zich het veiligste voelt en waar ze weet dat ze fouten mag maken. Daarnaast ben ik altijd bij haar als ik haar naar bed breng en blijf ik net zo lang naast haar zitten totdat ze in slaap valt.

Je bent dus heel veel samen met je dochter, zijn er ook momenten dat je de teugels even laat vieren?

Zeker zijn die momenten er. Ik vind de opvoeding steeds uitdagender worden nu onze dochter ouder wordt. Dus het lukt ook zeker niet altijd om de opvoedstijl die wij belangrijk vinden, te hanteren hoor. Zo proberen we in principe zo weinig mogelijk ‘nee’ te zeggen, omdat daar zo’n negatieve lading aanhangt. Maar goed… Ik ben ook maar een mens en geen robot, dus er zijn ook zeker dagen dat ik een keertje uit m’n slof schiet en wel continu ‘nee’ zeg.

Overigens probeer ik het met driftbuien wel anders aan te pakken en zal ik de opvoedstijl niet zo snel laten gaan. Ik houd me op die momenten daarom wel echt vast aan de positieve benadering. Als ze bijvoorbeeld driftig en verdrietig is, geven we haar nooit straf en negeren we haar niet. We brengen onze dochter dan juist bij ons om te troosten. Dan zeg ik tegen haar dat ze mag huilen en dat mama bij haar blijft totdat ze weer blij is.

Kyra is inmiddels in verwachting van haar tweede kindje:

Wat is de reden dat jullie voor natuurlijk ouderschap hebben gekozen?

Eigenlijk hebben wij niet echt bewust voor deze opvoedstijl gekozen, het is gewoon echt ons gevoel wat we hebben gevolgd. Het is tijdens de zwangerschap van onze dochter eigenlijk langzaam ontstaan. Toen waren we het er al over eens dat we het belangrijk vonden dat ze borstvoeding zou krijgen en dat we graag samen met haar wilde slapen. Maar sommige dingen, zoals gezonde voeding, zijn gewoon gaandeweg ontstaan en daar hebben we niet bewust voor gekozen. Het is opvoeden vanuit gevoel en toevallig past ons gevoel binnen een bepaalde opvoedstijl waar we ons beiden heel goed bij voelen.

In ons telefoongesprek geef je aan dat je best vaak reacties krijgt op de opvoedstijl die je hanteert, hoe vind je dat?

Laat ik vooropstellen dat de de natuurlijke en bewuste opvoedstijl zoals wij die hanteren onze opvoedstijl is. Dit is hoe wij het doen en daar ben ik helemaal aan gewend. Toch krijgen we inderdaad regelmatig opmerkingen uit onze omgeving en dat vind ik misschien nog wel ingewikkelder dan het moederschap zelf. Ik kan best veel hebben, maar soms raakt het me toch wel. Toen onze dochter acht maanden was en nog borstvoeding kreeg, vroegen mensen of ik al aan het afbouwen was omdat ze ‘wel genoeg had gehad’.

Naast opmerkingen over borstvoeding krijgen we ook regelmatig reacties op de manier waarop we onze dochter naar bed brengen, omdat ik altijd bij haar blijf totdat ze in slaap valt. Ik merk dat veel mensen het idee hebben dat wij vanwege onze opvoedstijl ons kind verwennen, maar zelf vind ik dat absoluut niet natuurlijk. We hebben bewust voor deze opvoeding gekozen omdat we erin geloven dat het het beste is voor ons kind. Maar dat betekent niet dat ik een andere opvoedstijl slecht vind, iedereen moet is vrij zijn eigen keuze daarin te maken.’

Fotograaf: Leonie Koopman

Meer lezen over Kyra?
Selflove: Kyra
Voor de tweede keer zwanger na een fertiliteitstraject

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief