Nek-en schouderpijn als nieuwe moeder: dit kun je ertegen doen
24/03/2022

Nek-en schouderpijn als nieuwe moeder: dit kun je ertegen doen

Als nieuwe moeder ben je continu bezig met tillen, dragen, voeden, troosten, boertjes en verschonen. Bij al deze handelingen hebben je nek en rug het zwaar. Je zit vaak voorover gebogen met ronde schouders, een bolle bovenrug en je hoofd hangt wat naar voren. En als je kindje na de voeding in slaap valt blijf je soms nog een hele tijd zo zitten. Als je dan weer rechtop komt doet alles pijn en voelt je lijf stijf aan.

Hoewel rust nemen na je bevalling van groot belang is, zul je ook ervaren dat dit soms een lastige opgave is met een kindje dat dag en nacht jouw zorg nodig heeft.

Nek-en schouderpijn als nieuwe moeder

Merk je dat je last hebt van je nek en schouders, dan kun je proberen om je lijf regelmatig even ‘los’ te maken. Je kunt denken aan de volgende bewegingen:

  • Zwaai je armen om je romp van links naar rechts
  • Draai grote cirkels met je armen
  • Laat je hoofd voorover en achterover zakken
  • Kijk over je linker- en je rechterschouder
  • Draai voorzichtig cirkels met je hoofd, als je een pijnlijke plek tegenkomt houd je het daar even vast en dan draai je weer verder.

Probeer verder zoveel mogelijk van houding te veranderen. Ga zitten, liggen en staan, steun dan weer op links en dan weer op rechts, verplaats je gewicht, zit dan weer op de ene bil en dan weer op de andere. Blijf je positie en houding wisselen en pak je ‘losmaak-momentjes’ door de dag heen.

Naar de fysiotherapeut

Houden je nek- en schouderklachten aan, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Je kunt zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut: je hoeft dus niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig. Kijk op www.defysiotherapeut.com voor een behandelaar bij jou in de buurt.

Meer lezen?
Rugklachten tijdens zwangerschap: dit kun je ertegen doen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen