01/01/2023

Niet meer zwanger en toch getrappel in je buik? Zo werken ‘fantoom schopjes’

Het is inmiddels ruim 4 jaar geleden dat ik voor het laatst zwanger was en nog steeds heb ik weleens het gevoel alsof ik een baby’tje in mijn buik voel trappen. De eerste keer dat ik dit voelde, een paar weken na de bevalling van Olivia, was ik zo verbaasd. Ergens had ik dat gefladder in mijn buik wel gemist, maar het voelde ook gek om die trapjes te voelen terwijl ik de veroorzaker ervan gewoon in mijn armen had. 

Tijdens je zwangerschap is het een mijlpaal: je kindje voor het eerst voelen in je buik. Wat begint als gerommel, een soort vlindertjes in je buik, worden steeds beter voelbare trapjes en duwtjes. Een magische ervaring, een van de meest bijzondere dingen van het zwanger zijn. 

Fantoom schopjes

Nadat je kindje is geboren nog steeds trapjes voelen in de buik is blijkbaar iets wat meer moeders ervaren. Er is zelfs een woord voor: ‘fantoom schopjes’. Waardoor dit gevoel wordt veroorzaakt, is eigenlijk onduidelijk. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan. In 2019 is er wel een kleine studie gedaan in Australië. Veertig procent van de ondervraagde vrouwen gaf aan nog weleens getrappel in haar buik te voelen. Twintig procent voelde dat dagelijks, veertig procent minstens iedere week. Sommige zelfs tot zes jaar na de bevalling van hun kindje! 

Het gevoel wat vrouwen van die schopjes krijgen is wisselend. Een kwart van de vrouwen in het onderzoek laat weten dat ze er een fijn, nostalgisch of zelfs troostend gevoel van krijgen. Bijna de helft van de moeders geeft aan dat ze het niet fijn vinden. Dat het verwarrend voelt, of zelfs vervelend. Dat kan bijvoorbeeld samenhangen met een zware zwangerschap of bevalling. 

Meer lezen?
Wennen aan een lege buik (en 3 manieren om je buik te ondersteunen)
Van ‘doe maar rustig aan’ tot ‘het hoort erbij’: deze nutteloze adviezen over het moederschap kregen jullie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen