Sterretjes zien, wazig zien of last van droge ogen tijdens je zwangerschap? De zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor (tijdelijke) veranderingen in je zicht. Een vervelend kwaaltje, maar gelukkig herstelt je zicht over het algemeen snel weer na de bevalling.
In dit artikel vertellen we alles over je togen tijdens de zwangerschap
Je ogen tijdens de zwangerschap
Hoewel er nog niet heel veel over bekend is, kan een zwangerschap veranderingen aan je ogen veroorzaken. Een veelvoorkomende klacht tijdens zwangerschap is bijvoorbeeld droge ogen. Ook verandering in sterkte en een wazig beeld zijn kwalen die voorkomen. Als je als een bestaande oogaandoening hebt, kan die tijdens de zwangerschap verslechteren.
Verandering aan je ogen kunnen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding, door de stofwisseling en de bloedsomloop. Ook kun je tijdens je zwangerschap en daarna vocht vasthouden – een bekende zwangerschapskwaal – wat het zicht kan beïnvloeden. Een verandering aan je ogen of je sterkte hoeft niet per se negatief te zijn: er zijn ook zwangeren bij wie bestaande oogaandoeningen verminderen.
Wanneer trek je aan de bel?
De zwangerschapsgerelateerde oogproblemen die ontstaan zijn vaak mild en tijdelijk van aard. Soms kunnen zwangerschapsklachten, zoals hoge bloeddruk of pre-eclampsie, tot ernstige oogproblemen leiden die om een snelle behandeling vragen. Neem veranderingen aan je ogen of zicht in de zwangerschap dan ook serieus.
Na de bevalling is het meestal een kwestie van wachten tot je zwangerschapshormonen wat meer in balans raken. De sterkte die je ogen nodig hebben, verandert meestal weer drie maanden nadat je kindje geboren is of drie maanden nadat bent je gestopt met borstvoeding. Dan kun je waarschijnlijk alles weer prima zien met de bril of lenzen die je al had. Een opticien kan je verder helpen.
Meer lezen?
Van tiger stripes tot pigment: dit gebeurt er met je huid tijdens de zwangerschap