abortus wettelijke bedenktijd
12/06/2023

Ontslagen vanwege abortus

In België is voor het eerst een bedrijf veroordeeld omdat het een werkneemster heeft ontslagen wegens abortus. Volgens experts is het een belangrijke uitspraak, die vrouwen in België hopelijk meer bescherming gaat bieden. Want vrouwen maken nog steeds vaak discriminatie, benadeling, ongelijke behandeling of spanningen op het werk mee vanwege een zwangerschap of het moederschap.

De vrouw bracht haar werkgever op de hoogte van de zwangerschap en haar voornemen om die te beëindigen. Op de tweede werkdag nadat de abortus plaatsvond kreeg ze te horen dat ze minder goed presteerde. Volgens de werkgever was er een zogenaamd functioneringsgesprek geweest enkele dagen voor de abortus. Omdat er sindsdien geen verbetering in haar prestaties te zien was, werd ze daarom ontslagen.

Ontslagen door abortus

Na haar ontslag klopt ze in 2021 aan bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De vrouw en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen besloten naar de arbeidsrechtbank te stappen, meldt het Nieuwsblad. De rechtbank gaf hen gelijk.

De Belgische rechtbank oordeelde dat het ontslag van de vrouw was ingegeven door de abortus en dus discriminatie is op grond van geslacht. Het bedrijf kon geen objectief bewijs laten zien waarom de vrouw werd ontslagen. Ook de getuigenissen van leidinggevenden waren te vaag en zelfs onbetrouwbaar, aldus de rechter.

De timing van het ontslag, en het feit dat er geen herevaluatie van haar functioneren had plaatsgevonden, vond de rechtbank een teken dat ze was ontslagen vanwege de beëindiging van de zwangerschap. De werkgever werd begin dit jaar veroordeeld tot het betalen van zes maanden brutoloon aan de vrouw.

Zwangerschapsdiscriminatie

Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is het een belangrijke zaak. ‘Dit is het eerste vonnis waarbij expliciet wordt bevestigd dat een ontslag vanwege een abortus een discriminatie op grond van geslacht is’, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. ‘Het is een duidelijke boodschap van de rechter dat vrouwen niet ontslagen mogen worden omdat ze ongewenst zwanger kunnen worden en besluiten een zwangerschap vroegtijdig te onderbreken.’

Zo’n 43% van alle Nederlandse moeders krijgt te maken met discriminatie vanwege een zwangerschap of het moederschap, ook wel zwangerschapsdiscriminatie genoemd. Zwangerschapsdiscriminatie op het werk is nog steeds een groot probleem, in België en in Nederland.

Meer lezen?

Hannah is strijdlustig zwanger

Zwangerschapsdiscriminatie: 43% van de vrouwen maakt dit mee op de werkvloer

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen