Vruchtbare dagen ovulatie berekenen
31/01/2022

Wil je zwanger worden? Zo bereken je je ovulatie

Als je een kinderwens hebt en graag zwanger wil worden, kan het handig zijn te weten wanneer je het vruchtbaarst bent. Je bent immers per menstruatiecyclus maar een paar dagen vruchtbaar, namelijk rond je ovulatie (eisprong). Maar hoe weet je wanneer je ovulatie plaatsvindt? Lees meer over hoe je jouw ovulatie kunt berekenen.

In dit artikel vertellen we hoe je je ovulatie kunt berekenen.

Menstruatiecyclus in kaart brengen

Om je ovulatie te berekenen en te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, is het goed om je menstruatiecyclus in kaart te brengen. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar dit kan ook minder of meer dagen zijn. Je cyclus start op de eerste dag van je menstruatie en eindigt de dag voordat je opnieuw ongesteld wordt.

Tijdens de menstruatiecyclus vindt de eisprong (ovulatie) plaats, waarbij een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt. Een rijpe eicel kan vervolgens bevrucht worden door een zaadcel. Mocht de eicel bevrucht zijn, dan gaat het zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Is dat niet het geval, dan wordt de eicel verstoten en word je opnieuw ongesteld.

Of de eicel uiteindelijk bevrucht wordt, heeft uiteraard ook te maken met de kwaliteit van zowel de eicel als de zaadcel. Afhankelijk van de kwaliteit van je eicel is deze lang of kort vruchtbaar. Een zaadcel leeft gemiddeld zo’n drie dagen in de baarmoeder, maar ook dat is afhankelijk van de kwaliteit. Deze periode kan namelijk ook langer of juist korter zijn.

Ovulatie berekenen

Aangezien je tijdens je ovulatie het meeste vruchtbaar bent, is het dus goed om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Wanneer je eisprong plaatsvindt, verschilt echter per vrouw en zelfs per maand. Toch kun je redelijk inschatten wanneer je ovulatie is. Dat doe je als volgt:

  1. Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid
  2. Tel daar het aantal dagen van je cyclus op
  3. Gemiddeld vindt je ovulatie 14 dagen voor die datum plaats
  4. De meest vruchtbare periode is twee dagen voor je ovulatie en de dag van de ovulatie of eisprong zelf.


Voorbeeld: heb je een menstruatiecyclus van 28 dagen? Dan heb je rond dag 14 van je cyclus je eisprong (28-14 = 14).

Het bijhouden van je ovulatie kan met een app. Ook bestaat er een ovulatie thermometer ofwel basale thermometer.

Zo kan een eisprong voelen

Naast dat je je ovulatie kunt berekenen, voelen sommige vrouwen ook aan hun lichaam wanneer hun eisprong plaatsvindt. Er zijn verschillende signalen in je lijf die kunnen duiden op de eisprong, namelijk:

  • Gespannen borsten
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Ander baarmoederhalsslijm, namelijk doorzichtig en rekbaar
  • Kramp links of rechts onderin je buik

Ovulatietest of niet?

Sommige vrouwen die zwanger willen worden, gebruiken een ovulatietest om te weten wanneer ze ovuleren. Hoewel dat helemaal aan jou is om een ovulatietest wel of niet te gebruiken, is het wel goed je bewust te zijn van de druk die het met zich mee kan brengen.

Fertiliteitsarts Jolijn Huisman (Diakonessenziekenhuis) laat weten dat ze regelmatig ziet dat een ovulatietest druk legt op een relatie en koppel dat zwanger probeert te worden. ‘En dat is natuurlijk voor niemand goed’, aldus Jolijn. ‘Daarnaast is het ook zo dat stellen juist door een ovulatietest stoppen met seks hebben als de ovulatie voorbij is. Maar ook dan zijn er kansen.’

Jolijn raad dan ook aan stellen met een kinderwens aan zo’n 2 tot 3 keer per week te vrijen. ‘Als je een regelmatige cyclus hebt, dan weet je namelijk wel ongeveer wanneer je eisprong plaatsvindt.’

Word je maar niet zwanger?

Als het voor je gevoel lang duurt om zwanger te worden, kun je bezorgd, ongeduldig of gestresst raken. Voor de meeste vrouwen geldt dat ze zich niet ongerust hoeven te maken. Toch beseffen we dat dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je na 12 maanden onbeschermde seks tijdens je vruchtbare dagen nog niet zwanger bent geworden, kun je contact opnemen met je huisarts. Meestal is er nog steeds niets aan de hand en duurt het bij jullie wat langer dan bij andere koppels.

Meer lezen?
Technically pregnant: zo werken menstruatie- en ovulatieapps
Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief