22/07/2024

‘Als je je bord leeg hebt, mag je van tafel’

Aan tafel netjes je bordje leegeten is niet voor alle kinderen weggelegd. Wanneer je deze etiquette dan toch probeert door te voeren, kan dit leiden tot dagelijkse frustratie bij alle partijen. Bij je kind, bij jou en de rest van het gezin.

Om een bepaalde tijd aan tafel, aan tafel eten en pas weer van tafel gaan als iedereen klaar is: zo hebben velen van ons het vroeger (mogelijk onder enige dwang) geleerd. Het kan dus zijn dat wij onbewust of bewust deze regel ook weer hanteren in de opvoeding van onze eigen kinderen.

Alleen: vaak is het eetgedeelte helemaal niet zo gemakkelijk voor jonge kinderen. Met helaas bij vele gezinnen dramatische taferelen tot gevolg. Als je niet oppast, eindigt een gezellig samenzijn zo in een driftbui bij je kind, (ongewild) streng optreden of autoritair gedrag door jou als ouder en wellicht ook nog onenigheid tussen jullie als ouders.

Je baby’s eerste hapjes: zo start je succesvol

Pas van tafel als het bord leeg is

Jonge kinderen willen het liefst de hele dag door bewegen en spelen. Zij willen (en kunnen) nog niet lang stilzitten. Eten en drinken doen ze als ze daar behoefte aan hebben en niet omdat de klok het zegt. Daarbij proeven jonge kinderen alle smaken en structuren heel verfijnd, dus willen en kunnen zij nog niet alles ‘verteren’.

En… hun smaak passen ze aan op de behoefte van hun lichaam op dat moment. Waar jouw kind gisteren een bepaald ingrediënt misschien nog heerlijk vond, kan het dus goed zijn dat het daar vandaag niets van moeten (w)eten.

Wanneer je het zo bekijkt, kun je wellicht inzien dat het eigenlijk onbegonnen werk is om een jong kind op een bepaald tijdstip aan tafel ‘met de pot mee’ het hele bord leeg te laten eten. Je doet dus niets verkeerd als dit niet lukt en nee, je hoeft ook niet nóg strenger op te treden. Liever niet zelfs. 😊

Wat kun je wél doen om jouw kind op een ontspannen manier toch voldoende en gezond te laten eten, zodat het gezellig blijft in huis en jouw kind met een gevulde buik naar bed kan?

Buffet op een bordje

Observeer wat jouw kind op dit moment mogelijk lekker vindt en maak een apart bordje vol variatie van gezonde ingrediënten. Een soort ‘buffet op een bordje’. Op deze manier kan jouw kind er zelf tussenuit pikken waar op dat moment zijn of haar behoefte ligt. Misschien eet het op die avond wel alle stukjes aardappel en blauwe bessen op, maar laat het de broccoli en wortel liever liggen. Dat is helemaal prima. Zo kun je iedere dag weer een nieuw ‘buffetbordje’ voorschotelen en ontdekken waar jouw kind van smult.

Wanneer je kind nog gevoelig is voor structuren van allerlei verschillende ingrediënten kan gepureerde soep een uitkomst zijn. Hier kun je allerlei lekkers aan groenten instoppen zonder dat je kind ‘struikelt’ over harde stukjes, korreltjes of velletjes. Het zelf eten van soep vinden kinderen vaak nog leuk ook. Zelf met een lepel, drinkend uit de kom of juist nog lekker een beetje van je handen aflikken… Dit maakt het avondeten voor jouw kind een mooi moment van ontdekken en plezier!

Plezier in eten

Over ‘plezier in eten’ gesproken is het aan te raden om je kind bewust mee te laten doen tijdens het halen of uitpakken van boodschappen, tijdens de voorbereidingen in de keuken en het koken zelf. Kinderen vinden het leuk om te zien wat je allemaal doet, om het mee te doen en het liefst dingen zelf te doen (zoals roeren in een kommetje of groenten aangeven). Wanneer jij als ouder zelf de interesse en het plezier in eten en koken uitstraalt, pikt jouw kind dit automatisch ook op. Ondertussen kan jouw kind hier en daar tegelijkertijd spelenderwijs vast wat proeven en snoepen van rauw te eten groenten die in het gerecht gaan. Zo krijgt het vóór het eten zelfs al mooi iets binnen!

kind wil geen groente proeven


Voor wat betreft het aan tafel zitten… wanneer dit te lang duurt voor jouw kind of nog te ‘saai’ is: kijk of je er een boekje bij kunt pakken en of je kind tijdens het samen lezen af en toe wat op wil peuzelen… Na een paar favoriete boekjes, kan zomaar opeens het hele bordje leeg zijn!

Wat ook een mogelijkheid is, is dat je jouw kind gedeeltelijk met jullie mee laat eten en gedeeltelijk op een ander moment. Laat het bijvoorbeeld eerst bij jullie aan tafel zitten en kijk wat het zelf al opeet. Is jouw kind klaar? Dan kun je het gerust van tafel laten gaan om zelf wat te gaan spelen, terwijl jullie zelf je bord nog leegeten. Zo blijft het voor iedereen leuk. Wanneer jullie klaar zijn en de één gaat afwassen; kan de andere ouder jullie kind tijdens een boekje op de bank alsnog wat meer eten aanbieden. Soms heeft het dan toch nog trek tijdens dit gezellige en verbindende moment voor het slapengaan.

Kijk wat werkt voor jullie

Naarmate je kind ouder wordt, zal het steeds gemakkelijker lukken om langer aan tafel te zitten en om mee te eten met wat er die dag op tafel staat. En zo niet, laat dan de ‘regels’ wat vieren en blijf iedere dag kijken naar wat voor jouw kind en jullie wél werkt.

De ontwikkeling loopt nooit lineair en is bij ieder kind anders. Laat je niet onzeker maken als kinderen van anderen wel stilzitten aan tafel en met gemak eten als een Bourgondiër. Voor die kinderen en ouders spelen vast weer andere uitdagingen. 😉

Het belangrijkste is om je kind met geduld en begrip te benaderen als het op eten aankomt, het plezier in koken en eten voor te leven als ouder én creatief en spelenderwijs te handelen in deze fase van leren en opgroeien.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen