Lian's omgeving stond lange tijd niet achter haar relatie: 'Trots op waar m'n man en ik nu staan'
15/03/2022

Lian kreeg veel commentaar op relatie met haar man: ‘Trots op waar we nu staan’

De relatie tussen Lian (’99) en haar man Patrick kon lange tijd niet rekenen op steun van hun omgeving. Beiden kregen ze het nodige commentaar naar hun hoofd geslingerd, maar zelf aan hun relatie twijfelen? Dat nooit, vertelt Lian. Inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd en ouders van dochter Nova (2 jaar) en zoon Xavi (5 jaar, uit een vorige relatie van Patrick).

Aan How About Mom vertelt Lian haar verhaal.

Commentaar

‘De woorden spoken nog regelmatig door mijn hoofd, maar het zorgde ervoor dat onze relatie nog sterker werd’, schreef Lian onlangs op Instagram over de reacties die ze kreeg op haar relatie met Patrick. In het begin van hun relatie, kreeg Lian regelmatig commentaar van mensen uit haar omgeving. ‘Ze vonden dat ik veel te snel ging’, vertelt Lian. ‘En ergens kon ik dat wel begrijpen. Ik trok immers ook binnen mum van tijd bij Patrick in en al gauw hadden we het over kinderen. Maar het voelde gewoon heel goed en ik had gelijk het idee: jij wordt de vader van mijn kinderen.’

Lian noemt zichzelf een persoon die ergens helemaal voor gaat als ze weet dat ze er gelukkig van wordt. Zo ook met haar relatie met Patrick. ‘En dat snapten vrienden om mij heen gewoon niet’, aldus Lian. ‘Ze begrepen mijn keuzes niet en ik had continu het idee dat ik ze moest overtuigen van mijn geluk. Dat is teleurstellend en voelde ook best eenzaam. Het liefste wil je natuurlijk dat iedereen blij voor je is dat je de liefde van je leven hebt gevonden.’

Goed gevoel

Dat haar omgeving vindt dat Lian te snel gaat, is iets wat ze wel kan begrijpen. ‘Maar dan is er wel een verschil tussen daar een oordeel over vellen of mij waarschuwen’, vertelt Lian. ‘Ik had het destijds fijn gevonden als ze hadden gedacht: wat fijn dat Lian de liefde van haar leven heeft gevonden. Want zo voelde het echt. Vanaf de eerste dag dat ik Patrick zag, voelde het vertrouwd en had ik er alle vertrouwen in dat wij voor altijd samen zouden zijn.’

Naast commentaar over dat Lian te snel zou gaan, moet haar omgeving ook wennen aan het feit dat ze ineens bonusmoeder is geworden. ‘Patrick heeft namelijk een zoontje uit een eerdere relatie, waardoor ik ook meteen het gezinsleven in werd getrokken’, vertelt Lian. ‘En ik snap dat andere leeftijdsgenoten daar niet aan moeten denken, maar ik vond het geweldig. Ik heb altijd al jong moeder willen worden en hoewel ik natuurlijk niet Xavi’s moeder ben, vond ik het heerlijk om dingen met het gezin te doen.’

Vertrouwen op gevoel

De vele opmerkingen laten Lian uiteraard niet koud, maar weerhouden haar er niet van aan haar relatie met Patrick te twijfelen. ‘Destijds kon ik gelukkig ook wel denken: je gunt me het geluk of niet’, aldus Lian. ‘Tuurlijk zorgde het er ook voor dat ik me eenzaam voelde, maar dat was mijn relatie met Patrick helemaal waard. Juist door continu te vertrouwen op m’n gevoel en daaraan vast te houden, merkte ik steeds meer dat samen met Patrick zijn de beste keuze was. Ook als dat gepaard zou gaan met commentaar.’

Dat het gevoel van Lian juist was, blijkt wel als ze kijkt waar ze nu staat. Inmiddels zijn zij en Patrick getrouwd en ouders van dochter Nova. ‘Als ik daarbij stil sta, ben ik zó trots. Trots op het feit dat we altijd ons gevoel hebben gevolgd en ons niks van anderen hebben aangetrokken, ondanks dat dat af en toe lastig was’, vertelt Lian. ‘Wellicht dat commentaar er juist wel voor heeft gezorgd dat onze relatie nog sterker is geworden. Juist omdat we wilden tonen: ons gevoel voor elkaar, daar kan niemand iets aan veranderen en we het tegendeel wilden bewijzen.’

‘Kijk ons eens’

Lian is vast niet de enige vrouw die te maken heeft met commentaar op haar relatie en dus vroegen we haar om advies. Want hoe ga je om met kritiek op je relatie als je zelf weet dat het 100 procent goed zit?

Het antwoord van Lian luidt simpel: ‘Vertrouw op je gevoel en houd in je achterhoofd dat de mensen die jou het geluk niet gunnen, wellicht niet de mensen zijn met wie je wil omgaan. Uiteraard kan dat teleurstellend en verdrietig zijn, maar uiteindelijk is je gevoel wat telt. Ik ben trots en dankbaar dat Patrick en ik daar een voorbeeld van zijn. Kijk ons eens: een sterke relatie en twee blije kinderen. We made it.’

Meer lezen?
Liefde en luiers: zo houden andere moeders hun relatie goed als ouders
Van geliefden naar ouders: zo houd je je relatie sterk

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen