Ewelina de Groot - slaapcoach How about mom
10/01/2020

Samen slapen met je baby of kind? Hier moet je op letten

Het samen slapen met je baby of kind is een veelbesproken onderwerp bij jonge ouders.  Dit wordt ook wel co-sleeping genoemd, en is vaak een punt van discussie. Jouw keuze als (nieuwe) moeder wordt niet altijd door je omgeving begrepen. Met kinderslaapcoach Ewelina hebben we het over (veilig) samen slapen met je kind.

Ewelina de Groot is kinderslaapcoach voor baby’s en jonge kinderen tot 6 jaar. Ze vertelt: “In mijn praktijk merk ik dat ouders vaak niet eerlijk durven te zijn over samen slapen met hun kind. Want ze kennen de gevaren en krijgen advies om het vooral niet te doen. Sommige ouders voelen echter diep van binnen de behoefte om het wel te doen. Of merken dat hun baby op die manier nou eenmaal beter slaapt. Het samen slapen met je kind vind ik een heel persoonlijke keuze.”

“Ouders die bewust willen kiezen voor samen slapen met hun kind moeten niet alleen op gevaren worden gewezen, maar moeten ook informatie krijgen over hoe samen slapen veilig kan zijn.”

Nadelen van samen slapen

Volgens Ewelina zijn er voor- en nadelen te noemen aan het samen slapen met je kind. Wat zijn de nadelen van samen slapen? “Als we de hedendaagse media moeten geloven dan is het samen slapen levensgevaarlijk. Dat klinkt gek als je bedenkt dat baby’s decennialang bij hun ouders in bed lagen, en in de niet westerse landen dat nog de norm is.”

Wat zijn die gevaren precies? Door samen in één bed te slapen, is er een kans op verstikking of wiegendood. Dat risico neemt toe als je rookt, alcohol drinkt, medicijnen of drugs hebt gebruikt, of erg vermoeid of gestrest bent. Ewelina: “De adviezen van consultatiebureaus en jeugdartsen zijn gebaseerd op die gevaren. Volgens de Nederlandse richtlijn mogen ouders op zijn vroegst bij 4 maanden hun baby in bed nemen. In dit artikel heb ik geschreven hoe ouderwets ik deze richtlijn vind.”

Voordelen van samen slapen

Wat zijn de voordelen van samen met je baby slapen? “Er zijn veel voordelen te noemen voor het samen slapen met je kindje. Samen in één bed slapen voelt voor vele ouders als iets natuurlijks en iets goeds. Een grote voorstander van het samen slapen is Dr. James J. Mckenna. Volgens hem vergemakkelijkt het onder andere de borstvoeding en is het goed voor hechting en de algehele ontwikkeling van je kind. Zijn richtlijnen zijn populair bij een groter groeiende groep ouders.”

Wat zegt de wetenschap over samen slapen?

Ewelina: “Dr. Maartje Luijk heeft onderzoek gedaan naar de grote tweedeling. Er zijn duidelijk kampen voor en duidelijke kampen tegen het samen slapen.  De verrassende uitkomst uit haar onderzoek is dat er bij beide kampen gebrek aan sterk wetenschappelijk bewijs is voor hun uitspraken. Bijzonder, vind je niet? Ik vind het daarom extra vreemd dat vooral de nadruk ligt op de gevaren van samen slapen.”

Realiteit: baby ligt vaak wel in bed van ouders

Los van de wetenschappelijke discussie – wel of niet samen slapen – is het een realiteit dat veel ouders wél met hun baby in een bed slapen, of dat nu hun bewuste keuze is of als oplossing voor slaaptekort. “Daarom ben ik er ook voor om ouders veel meer voorlichting te geven hoe je veilig samen kunt slapen.”

De veiligste optie om samen te slapen met je baby of kind is samen slapen in dezelfde kamer en niet in één bed. Dus met je baby of kind in een wiegje, ledikant of co-sleeper naast je eigen bed. Maar het kan zijn dat je met je kind in één bed wil slapen.

Ewelina: “Toen mijn kinderen baby waren sliep ik regelmatig met ze in één bed. Niets is fijner dan een middagslaapje samen met je baby. Nu slaap ik incidenteel ook met ze samen. Als ze ziek zijn of als mijn man paar dagen weg is. Ik vind het fijn en het is een bewuste keuze.”

Hier moet je op letten bij samen slapen

Unicef heeft een aantal richtlijnen voor veilig samen slapen, die in het Nederlands vertaald zijn door Baby Friendly Nederland. Waar moet je op letten bij het samen slapen?

  • Houd je baby uit de buurt van kussens
  • Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen of bekneld kan raken tussen de muur en het  matras
  • Zorg ervoor dat het beddengoed het gezicht of het hoofd van de baby niet kan bedekken
  • Laat je baby niet alleen in bed liggen, ook je jonge baby niet. Hij kan zich in een gevaarlijke positie wringen.

 

Uiteindelijk maken jullie als nieuwe ouders zelf de keuze of je wel of niet samen wilt slapen. Doe dat bewust en kijk goed naar de voor- en nadelen. Ewelina: “Want het gaat hier niet om goed of fout. Samen slapen moet vooral veilig.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief