Samen slapen met je baby

Veilig samen slapen: hier kun je op letten

Hoe kan je veilig samen slapen met je baby? Of je baby nou in slaap is gevallen op je borst tijdens een borstvoeding, of bij jullie in bed beland in de nacht, het is belangrijk de veiligheid voorop te stellen. We zetten het advies voor veilig (samen) slapen voor je op een rij.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven. Dit artikel kwam tot stand met medewerking van VeiligheidNL. Lees meer op www.veiligheid.nl/veilig-slapen.

Het advies is om je baby in de eerste 6 maanden bij je op de kamer te laten slapen, in een eigen wiegje of ledikant. Dit wordt ook wel rooming in genoemd.

Waarom samen slapen met baby?

Ook wij weten hoe heerlijk zo’n warm babylijfje is en hoe veel je kunt genieten van een zoet slapende baby tussen jullie in. Toch is het belangrijk om je te beseffen dat samen met je baby in één bed slapen, risico’s met zich meebrengt. Zeker bij een jonge baby. Hoe kun je wel veilig samen slapen?

Jouw nabijheid en zorg zijn nodig voor je baby. Zo voelt hij of zij zich veilig. Nabijheid bevordert de hechting met je baby. En samen slapen kan daar aan bijdragen. Maar hoe doe je dat veilig?

Verschillende manieren om samen te slapen

1. Rooming in: een eigen bedje in jullie slaapkamer

Het advies is om je baby in de eerste 6 maanden bij je op de kamer te laten slapen, in een eigen wiegje of ledikant. Dit wordt ook wel rooming in genoemd. Als je baby bij jou of jullie op de kamer slaapt, merkt hij dat je aanwezig bent. Ook kan je snel reageren op bijvoorbeeld hongersignalen. Een eigen bedje in jullie slaapkamer maakt het ook makkelijk om nachtelijke voedingen te geven, omdat je de kamer niet uit hoeft om je baby op te pakken. Vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden kan je baby gaan wennen aan slapen op eigen kamertje.

2. Bedsharing: slapen in hetzelfde bed

Samen in één bed slapen wordt ook wel bedsharing genoemd. Totdat je baby 6 maanden oud is, is het niet veilig om hem of haar bij jou in bed te laten slapen. Je baby kan het te warm krijgen door het dekbed of jullie lichaamstemperatuur, tussen matrassen bekneld raken of uit bed vallen. Ook kan zij of hij met het gezichtje tegen kussens aandrukken en stikken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen. Daarom is het officiële advies van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde om niet samen in één bed te slapen.

Geef je borstvoeding? Of ben je zo uitgeput dat je in slaap valt met een baby op de buik? Het is herkenbaar voor veel moeders. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je per ongeluk een keer in slaap valt met je baby in bed. Maar wees je van de risico’s bewust en probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Leg je baby weer terug in het eigen bedje zodra je wakker wordt.

3. Naast je bed: een co-sleeper

Een co-sleeper of aanschuifwieg is een ledikant dat aan één kant open kan, waardoor je het tegen je eigen bed aan kan schuiven. Een co-sleeper vinden veel ouders een fijne middenweg tussen je baby in bed laten slapen en een eigen bedje.

Met een co-sleeper naast je bed is je baby wel dichtbij, waardoor je snel kan troosten of voeden, maar heeft hij of zij wel een eigen bedje. Het is belangrijk dat de co-sleeper  een tussenhekje heeft wat dicht kan. Een co-sleeper is veiliger dan samen slapen in één bed, en als het tussenhekje altijd gesloten wordt tijdens het slapen, net zo  veilig als rooming in.

wel of niet samen slapen met baby

Veilig slapen en wiegendood

Wiegendood is het plotseling overlijden van een gezond kind onder de 2 jaar tijdens het slapen, zonder duidelijke oorzaak die het overlijden verklaart. Hoe jonger een baby, hoe groter de kans op wiegendood als je de baby bij je in bed neemt.

Over de precieze oorzaak van wiegendood, ook wel ‘Sudden Unexpected Death in Infancy’ (SUDI)  genoemd, is nog veel onduidelijk. Wel is er veel bekend over de omstandigheden waaronder wiegendood voorkomt, en wat je kunt doen om risico’s te verminderen. Op de rug laten slapen, in het eigen bedje slapen, niet roken in het bijzijn van de baby en het geven van borstvoeding zijn factoren die ouders zelf in de hand hebben.

De 4 van veilig slapen

Om ouders het zo makkelijk mogelijk te maken om te onthouden wat belangrijk is bij veilig slapen en samen slapen, zijn er deze 4 adviezen. Dit zijn de 4 belangrijkste adviezen voor veilig slapen:

  1. Leg je baby op de rug te slapen
  2. In een eigen bedje of wiegje
  3. Met een slaapzak aan
  4. In een leeg bedje

 

Leg je baby op de rug te slapen

De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. Je baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Op de zij of op de buik slapen wordt afgeraden zolang je baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien. Ouders kunnen het gevoel hebben dat hun baby zich kan verslikken als het op de rug ligt, maar het risico daarop is volgens VeiligheidNL niet groter dan bij slapen op de zij of buik.

In eigen bedje of wiegje slapen

Je hebt hierboven kunnen lezen waarom rooming-in, dus in een eigen bedje in jullie slaapkamer, de veiligste slaapomgeving voor een baby is. Ook als je per ongeluk een keer samen in slaap valt of in één bed belandt, leg je baby dan weer terug in het eigen bed. Zeker als een baby jonger is dan vier maanden.

Een slaapzak

In de kraamweek heeft de kraamverzorgende laten zien hoe je een bedje opmaakt. Zodra je kindje wat ouder wordt, is een babyslaapzak is de veiligste optie. Zeker zodra je baby beweeglijk wordt en zich gaat verplaatsen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken.

Een babyslaapzaak heeft veel voordelen. Zelfs voor de allerkleinsten zijn er al slaapzakjes te koop, ook voor elk seizoen. Belangrijk is dat een slaapzak goed past. De gaten van de armen en de hals moeten goed aangesloten zijn. Wanneer de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan de baby namelijk in de slaapzak terecht komen.

Slapen in een leeg bedje

Hoe gezellig die mobiel en die kussens ook zijn, een veilig babybedje is een leeg bedje. Zonder knuffels, een babynestje, kussentjes en hoofdbeschermers. Het risico bestaat dat je baby met het gezichtje tegen die spullen aan kan komen te liggen, waardoor het niet goed kan ademen. Een klein knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) kan wel. Dat is een veilig alternatief als de baby zelf gaat leren inslapen.

Experts over samen slapen met je baby

Mieke Cotterink, kinderveiligheidsexpert bij VeiligheidNL: ‘Het is belangrijk dat ouders weten wat de risico’s zijn van samen slapen in het ouderlijk bed. Op basis daarvan kunnen ze zelf een goede afweging en keuze maken die voor hen goed voelt.’

Ewelina de Groot is kinderslaapcoach voor baby’s en jonge kinderen tot 6 jaar. Ze krijgt vaak vragen over samen slapen in haar praktijk. ‘Het samen slapen met je baby of kind is een veelbesproken onderwerp bij jonge ouders. Jouw keuze als (nieuwe) moeder wordt niet altijd door je omgeving begrepen. Los van de wetenschappelijke discussie over wel of niet samen slapen, is het een realiteit dat veel ouders wél met hun baby in een bed slapen, of dat nu hun bewuste keuze is of als oplossing voor slaaptekort. Daarom ben ik er ook voor om ouders veel meer voorlichting te geven hoe je veilig samen kunt slapen.’

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲