Slijmprop: wat is dit en wanneer verlies je hem?

Het is een natuurlijk fenomeen, maar het is ook een smerig woord: de slijmprop. De slijmprop is een taai stolsel van slijm en bloed dat vastzit in de baarmoedermond en werkt als een beschermlaag voor de baarmoeder en baby. We vertellen in dit artikel meer over het verliezen van de slijmprop.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

De slijmprop ontstaat direct in het begin aan je zwangerschap zodra de bevruchte eicel is ingesteld. Onder invloed van hormonen wordt het slijm wat je normaal als afscheiding verliest dikker en vormt zich tot een prop die vast gaat zitten in je baarmoedermond. Door dit stolsel wordt jouw baby beschermd. 

Slijmprop verliezen

De meeste vrouwen verliezen de slijmprop als ze ergens tussen de 37 en 41 weken zwanger zijn. De prop komt als het ware los te zitten en wordt uitgestoten omdat de baarmoederhals begint te veranderen ter voorbereiding op de bevalling. 

De slijmprop is doorgaans wit, maar kan ook wat rood of rozig zijn doordat er wat bloed bij zit. Een bruine prop is ook normaal, dan is het slijm gemengd met wat ouder bloed. De slijmprop kan in één keer loskomen, maar ook in stukjes. In dat laatste geval merken vrouwen niet eens op dat ze deze slijmprop zijn verloren. 

Als je de slijmprop verliest kun je ook wat helderrood bloedverlies hebben. Dit is afkomstig uit de baarmoedermond. Dat kan even schrikken zijn, maar het is wel normaal. Maak je je toch zorgen, bel dan vooral je verloskundige. Zij kan met je meekijken of de hoeveelheid bloedverlies normaal is, of dat er mogelijk toch iets anders aan de hand is. 

de bevalling begint

Begint de bevalling?

Het verliezen van de slijmprop kan een teken zijn dat de bevalling begint, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het enige wat je weet is dat je lichaam is begonnen met de voorbereiding op de bevalling. De baarmoedermond is wat minder stug geworden en daardoor is de prop losgekomen. Bij een tweede of derde kindje kan dit zelfs een paar weken voor de feitelijke bevalling al gebeuren.

Kortom: als je de slijmprop verliest is er eigenlijk nog weinig aan de hand. Het kán een begin zijn, maar het hoeft niet. Voor jou betekent het dus ook dat je alles mag blijven doen. Jouw baby wordt beschermd door jou vliezen. Pas als deze zijn gebroken wordt het een ander verhaal.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲