Pijnlijke tanden en tandvlees

Ben je zwanger? Door een verhoogd niveau van het hormoon progesteron in je lichaam is het tandvlees van zwangere vrouwen gevoeliger voor tandplak. Daardoor kan het voorkomen dat je tandvlees roder en meer opgezwollen is en sneller gaat bloeden.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Tijdens je zwangerschap heb je ook meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen, zoals tandvleesontstekingen, en gaatjes in de tanden.

Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap

Heb jij last van bloedend tandvlees nu je zwanger bent? Dan ben je niet de enige! Zo’n 60 tot 70% van de zwangere vrouwen krijgt hier in meer of mindere mate last van. De stijgende hormoonspiegels, met name progesteron, zorgen voor een betere doorbloeding en heftigere reactie op de bacteriën in de mond. Dit kan je tandvlees gevoeliger maken voor ontstekingen, laten opzwellen en ook sneller laten bloeden. Hoewel zwangerschapsgingivitis op elk moment in de zwangerschap kan optreden, is het tijdens het tweede trimester (week 13-26) vaak het ergste.

Zwangerschapsgingivitis is vaak onschuldig en verdwijnt meestal na de bevalling. Toch is met name tijdens de zwangerschap belangrijk voor je algemene gezondheid en voor de ontwikkeling van je kind om je tandvlees gezond te houden.

Tandvleesontsteking voorkomen

Zorg voor een goede mondhygiëne om tandvleesontsteking te voorkomen. Het helpt om dagelijks te flossen of tandenstokers te gebruiken.

Tandartsen adviseren om goed te blijven poetsen, tweemaal per dag, en ook de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien, maar die plekken moet je juist extra goed schoon houden.

Bij veel klachten aan je tandvlees kan de tandarts of mondhygiënist je helpen bij goede mondzorg en hygiëne.

Tandvlees tijdens je zwangerschap

Zo verzorg je jouw bit goed tijdens je zwangerschap

Probeer extra aandacht te besteden aan je mondverzorging door iedere dag goed alle tandplak te verwijderen. Dit doe je door tweemaal daags je tanden te poetsen en eenmaal daags tussen je tanden te reinigen met bijvoorbeeld een tandenstoker.

Hoewel zwangerschapscravings dit bijzonder uitdagend kunnen maken, kun je erop proberen te letten om maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aanhoudt. Dat betekent dat je liever die zak drop in 1x opeet dan over de dag verspreid steeds een dropje in je mond te nemen. Dit zorgt namelijk voor een verhoogd risico op gaatjes.

Heb je veel last van overgeven? De verleiding is groot om direct na het overgeven je tanden te poetsen. Toch kun je dit beter niet doen. Maagzuur tast het tandglazuur aan en hierdoor kun je slijtage veroorzaken als je direct gaat poetsen. Spoel je mond na het overgeven daarom liever na met water of een mondspoelmiddel.

Misschien heb je door de misselijkheid moeite met het poetsen van je achterste kiezen. Sla deze niet over, maar probeer de kiezen voorzichtig schoon te maken met een extra kleine tandenborstel. Een kindertandenborstel kan handig zijn om makkelijker achterin te poetsen en is vaak beter te verdragen dan een grote tandenborstelkop.

Tenslotte: vertel je mondhygiënist of tandarts dat je zwanger bent. Zij kunnen je helpen bij vragen over mondproblemen of gebitsverzorging. Heb je ergens last van? De meeste tandheelkundige behandelingen kun je gewoon ondergaan tijdens je zwangerschap, ook met verdoving.

Hulp bij zwangerschapskwalen

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan de How About Mom app met een handige symptomenchecker, advies van ons expert team, video en audio-oefeningen, en ontspanningsoefeningen.

How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere periode nodig hebt.