tepelkloven
28/12/2021

Hoe voorkom en behandel je tepelkloven?

Tepelkloven zijn scheurtjes in je tepel die ontstaan door het geven van borstvoeding. Dit kan voor jou als moeder zeer pijnlijk zijn en dus is het voor velen meer dan welkom om te weten hoe je tepelkloven kunt tegengaan. Vandaar dat lactatiedeskundige Céline Moly vertelt hoe je tepelkloven kunt voorkomen.

Ook deelt ze hoe je – mocht je last hebben van tepelkloven – tepelkloven kunt behandelen.

De oorzaak van tepelkloven

De tepels zijn één van de meest gevoelige lichaamsdelen. Ze zijn natuurlijk aanraking gewend, maar niet in de mate en kracht als waar ze aan worden blootgesteld zodra je borstvoeding geeft.

Als de baby niet ver en diep genoeg aanhapt, drukken de kaken van de baby op de verkeerde plek op de tepel. Daardoor kan er een scheurtje in de huid ontstaan. Een baby kan meteen hard zuigen na de geboorte. Als het aanleggen van je baby niet correct gebeurt, kun je last krijgen van tepelkloven.

Voorkomen en genezen

Er zijn een aantal handige trucjes waardoor je de kans op tepelkloven kunt begeleiden. Begeleid de baby naar de borst en gebruik desnoods je hand om je borst voor te vormen zodat het aanhappen makkelijker wordt. De kraamverzorgende kan je hierbij helpen en ondersteunen. Zorg er ook voor dat je baby zijn mond voldoende opendoet bij het aanleggen. Let erop dat zijn tong en onderkaak onder de tepel schuiven zodat je tepel op de juiste plek in de mond van de baby komt te liggen.

Heb je last van scheuren of pijnlijke kloven? Bouw dan een pauze in: ga bijvoorbeeld tijdelijk kolven zodat de wondjes kunnen herstellen en zoek vooral de oorzaak van de pijn uit. Verzorg tegelijkertijd je tepels door ze na elke voeding (of kolfsessie) met een tepelcrème, bijvoorbeeld lanoline, in te smeren.

Wanneer trek je aan de bel?

Bij twijfel of aanhoudende pijn, neem contact op met een lactatiekundige. Een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over borstvoeding. Een telefonisch consult kan soms al hulp bieden, maar bij kloven en pijn is het meestal raadzaam om een afspraak te maken zodat de lactatiekundige met je mee kan kijken.

Meer lezen?
Hoe herken, behandel én voorkom je een verstopt melkkanaal?
Spruw bij borstvoeding: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen