Vaatkramp tijdens borstvoeding
11/02/2022

Vasospasme, ook wel vaatkramp, tijdens borstvoeding: wat houdt het in?

Sommige vrouwen hebben tijdens het geven van borstvoeding last van vaatkramp, ook wel vasospasme genoemd. Een vervelende kwaal die in sommige gevallen gepaard gaat met hevige pijn. Maar hoe ontstaat het? En hoe luidt het advies als je last hebt van vaatkramp?

In dit artikel legt lactatiedeskundige Céline Moly uit hoe vaatkramp tijdens de borstvoeding ontstaat en deelt ze adviezen om de klachten te verminderen.

Vaatkramp tijdens borstvoeding

Vasospasme ontstaat door het samentrekken van de spiertjes in de bloedvatwanden. Door die vaatkrampen wordt het bloedvat nauwer en wordt de bloedstroom belemmerd; de tepels worden wit en voel je een tintelende stekende pijn.

Moeders die last hebben van vaatkramp aan de tepels hebben vaak ook last van winterhanden of wintertenen: een tijdelijke verstoorde doorbloeding waardoor vingers en/of tenen verkleuren door kou of emoties.

De oorzaken

Snelle temperatuurwisselingen of intensieve tepelstimulatie zijn de meest voorkomende oorzaken van vaatkramp. Ook kan het een bijwerking van bepaalde medicijnen (astma medicatie), nicotine of cafeïne. Sommige vrouwen hebben daar al in de zwangerschap last van, is het niet aan de tepels, dan wel aan de vingers of de tenen.

Vaatkramp kan voorkomen na het borstvoeden. Bij vaatkramp ziet de tepel er normaal uit als die uit het mondje van de baby komt na de voeding, maar kan de tepel binnen enkele tientallen seconden wit worden. Je kunt een stekende, tintelende of kloppende pijn voelen. Ook kan je tepel blauw of rood verkleuren. Na een tijdje verdwijnt de pijn en ziet je tepel er weer normaal uit.

Advies

Ook bij vaatkramp is warmte een uitstekend natuurlijk middel om je klachten te verlichten. Verwarm je borsten en voornamelijk de tepel vóór het aanleggen, zodat het aanhappen van de baby minder ingrijpend wordt. Verwarm je borsten en je tepels ook weer als de baby klaar is met drinken, dat stimuleert de doorbloeding.

Meer lezen?
Spruw bij borstvoeding: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen