Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?
15/03/2022

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie in de vagina wordt ook wel Candida genoemd. Het is normaal dat vaginale afscheiding toeneemt tijdens de zwangerschap, maar als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als er jeuk, pijn of een branderig gevoel bij komt, is er misschien sprake van een infectie. De vaginale afscheiding kan dan wit en brokkelig zijn.

Ook na de zwangerschap kun je een schimmelinfectie oplopen.

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie ontstaat doordat een op zich onschuldig gist (Candida) in de vagina, te sterk groeit (overgroei). Deze schimmel zit van nature in het maagdarmkanaal en de vagina.

Een schimmelinfectie komt veel voor. Naar schatting maakt driekwart van de vrouwen een Candida infectie door in haar leven. Een schimmelinfectie is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening). Candida is ongevaarlijk, maar wel lastig en soms pijnlijk.

Herkennen

Heb je een van de volgende klachten? Dan is er mogelijk sprake van een infectie. Neem in dat geval contact op met de huisarts of de verloskundige als de schimmelinfectie binnen 6 weken na de bevalling optreedt. Mogelijk is het een gistinfectie of een bacteriële infectie. De huisarts kan je verder helpen door bijvoorbeeld een schimmeldodend medicijn voor te schrijven.

  • de afscheiding heeft een abnormale of afwijkende geur;
  • de afscheiding heeft een abnormale kleur;
  • je hebt jeuk bij je vagina;
  • je hebt pijn bij je vagina;
  • je hebt een branderig gevoel bij je vagina.

Als je een of meerdere van deze genoemde klachten hebt, neem dan contact op met de huisarts of met je verloskundige. Een schimmelinfectie komt veel voor en is vaak goed te behandelen.

Meer lezen?
Vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap: wat is normaal?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief