bevallen virtual reality bril
23/05/2023

Verloskundigen testen VR-bril bij bevallingen

Misschien ken je een Virtual Reality bril wel van gamen. Met zo’n VR-bril op waan je jezelf volledig in een andere wereld. Wist je dat die technologie ook met succes gebruikt kan worden bij bevallen? Gynaecologen en verloskundigen testen een VR-bril die helpt de pijn te verminderen tijdens de bevalling.

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril op te zetten wordt de zichtbare wereld om je heen vervangen door een computer gegenereerd beeld. Je ziet bijvoorbeeld een berg of een strand en hoor je een rustgevende stem of muziek.

In de bubbel blijven

Hoe werkt een VR-bril bij bevallen? De bril bevat een beeldscherm en sluit het zicht op de buitenwereld af. Daardoor lukt het vrouwen beter om in hun bubbel te blijven en te ontspannen, wat de bevalling weer ten goede komt.

Door je aandacht af te leiden met een ademhalingsoefening of het kijken naar bewegende luchtbellen, ervaren vrouwen minder pijn tijdens de weeën, blijkt uit onderzoek in het Zuyderland Medisch Centrum. De VR-bril is een manier om angst en pijn te verminderen, zonder medicijnen, zegt dr. Martine Wassen, gynaecoloog in het Zuyderland Medisch Centrum. Ze hoopt dat de VR-toepassing ervoor zorgt dat vrouwen een alternatief krijgen voor medicijnen als pijnstilling.

Bij tien verloskundigenpraktijken in Nederland werd de VR-bril in de afgelopen maanden getest. Verloskundigen zijn enthousiast: ‘Dit zouden we eigenlijk standaard in onze bevaltas willen meenemen’, zegt Naomi Satijn, een van de verloskundigen betrokken bij de pilot.

Meer lezen?

Natuurlijke pijnstilling voor jouw bevalling: 8 tips

Buikpijn tijdens je zwangerschap: dit is er aan de hand

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen