Jongen of meisje: wanneer is het geslacht van je baby bekend?
31/07/2023

Hoe wordt het geslacht van een baby bepaald?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Wist je dat al vanaf de bevruchting vaststaat of je een jongen of een meisje krijgt? Het geslacht van jouw baby wordt bepaald vanaf het moment van bevruchting, afhankelijk van welke zaadcel van de man de eicel van de vrouw bevrucht. 

Hoe zit het precies met of je een jongetje of een meisje krijgt? 

X of Y: wanneer is het geslacht van je baby bepaald?

Het geslacht van een baby wordt bepaald door de combinatie van genen die het krijgt van de biologische ouders. Wij hebben 23 paar chromosomen in ons lichaam, waarvan één paar geslachtschromosomen is. Deze geslachtschromosomen worden X en Y genoemd.

Het X-chromosoom staat voor een meisje en een Y-chromosoom staat voor een jongen. Een vrouw draagt altijd het X-chromosoom. Een man draagt ofwel een X-chromosoom (vrouwelijk) ofwel een Y-chromosoom (mannelijk). 

Zaadcel bepaalt het geslacht baby

Bij de bevruchting versmelt een zaadcel met een eicel om een bevruchte eicel te vormen, die uiteindelijk zal uitgroeien tot een baby. Als de bevruchte eicel een X-chromosoom van de vader krijgt, zal de baby een meisje zijn (XX). Als de bevruchte eicel een Y-chromosoom van de vader krijgt, zal de baby een jongen zijn (XY). 

Kortom: het geslacht van de baby hangt af van welk chromosoom de biologische vader bijdraagt tijdens de bevruchting. Wordt het een jongen (XY) of een meisje (XX)? Deze genetische combinatie bepaalt het geslacht van de baby en vormt de basis voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen en andere geslachtskenmerken tijdens de zwangerschap.

Kun je invloed uitoefenen op het geslacht van je baby?

Zaadcellen met een Y-chromosoom zwemmen harder dan zaadcellen met een X-chromosoom. Maar ze sterven ook sneller. Gebaseerd daarop bestaat de aanname dat seks vlak vóór de ovulatie of eisprong zaadcellen met een X-chromosoom meer kans moeten hebben omdat ze langer moeten blijven leven. Net ná de eisprong zouden juist de zaadcellen die een jongetje voortbrengen meer kans moeten hebben omdat ze sneller zijn.

Of je echt het geslacht van je baby kunt beïnvloeden door op bepaalde momenten seks te hebben? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt van niet, verduidelijkt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt van het UMC Utrecht. Er zijn zoveel factoren die meespelen naast het moment van conceptie. Denk aan je slaapritme, voeding, stress, etc. Hoewel je allerlei bakerpraatjes kunt vinden online, is er niet één bewezen manier om het geslacht van de baby te bepalen. De kans op een jongen of een meisje is iedere keer weer 50%.

Geslacht zichtbaar vanaf 11 weken zwanger

Het geslacht staat dus vast vanaf de bevruchting of conceptie. Wel worden in week 11 van de zwangerschap de geslachtsorganen – de eierstokken of de zaadballetjes – ook zichtbaar. Toch is dit op een echo nog niet goed te zien. Daarom krijg je meestal pas rond de 15e of 16e week van je zwangerschap een uitspraak over het geslacht van je baby. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe betrouwbaarder de geslachtsbepalende echo is.

Meer lezen?

Wat als je niet blij bent met het geslacht van je baby?

Teleurgesteld in het geslacht van je baby: ‘Maar dat doet niets af aan de liefde voor m’n zoon’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief