wanneer mezelf na bevalling
11/01/2023

Wanneer voel ik me weer mezelf?

Auteur

Datum

Categorie

Share

De vraag: wanneer voel ik me weer mezelf na de bevalling is voor heel veel vrouwen herkenbaar. Het is absoluut niet gek dat je deze gevoelens ervaart. Het is goed om te beseffen dat de ‘jezelf’ die je voor ogen hebt, er niet meer is. Je hebt een transformatie doorgemaakt van vrouw naar moeder.

Wat je hopelijk zult ervaren is dat er na een tijdje – na een paar maanden, een jaar, of langer – herkenning en acceptatie komt van de vrouw die jij bent geworden. Een vrouw die vast durft te houden aan de dingen die voor haar belangrijk waren en zijn, maar ook gegroeid is door haar nieuwe rol en verantwoordelijkheden.

De komst van een baby betekent een nieuw leven, maar betekent ook een de overgang van vrouw naar moeder. Je verandert lichamelijk en geestelijk. Die overgang is zo groot, dat er zelfs een (Engelse) term voor is: matrescence.

Push & pull

Een belangrijk onderdeel van deze transitie is de zogeheten ‘push and pull’. Onder invloed van oxytocine focust je moederbrein zich volledig op je baby. Hij of zij vormt het centrum van jouw wereld. Dat wordt bedoeld met ‘pull’.

Tegelijkertijd zal je brein hier tegenin gaan (‘push’), omdat het zich alle andere delen van jouw identiteit herinnert. Relaties, werk, hobby’s, maar ook basale zaken als slapen, eten, bewegen of intimiteit met je partner. Deze spanning tussen deze twee tegenstrijdige bewegingen maakt de overgang van vrouw naar moeder zo intens en complex. Je wil je oude vrijheid terug én non-stop bij je baby zijn. Dat is normaal.

‘Rouwen’ mag

Moeder worden betekent dat er een verandering plaatsvindt in de identiteit die jij in de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Sterker nog: het is misschien de belangrijkste verandering die jij als vrouw meemaakt in je leven. Je groeide van meisje en jonge vrouw naar moeder, verantwoordelijk voor het leven van een ander. Er kunnen momenten zijn als (nieuwe) mama waarop je ‘rouwt’ om je oude leven en waarin je aan alles zult twijfelen.

Misschien blijf je vasthouden aan bepaalde gewoontes, of misschien merk je dat de dingen die je ‘vroeger’ heel belangrijk vond, er nu minder toe doen. Durf dingen los te laten, en richt je vooral op datgene wat jou een goed gevoel geeft. Je mag jezelf als vrouw en moeder opnieuw gaan uitvinden.

Ervaring van andere moeders

Maike: “Ik hou op een andere manier van mezelf. Ik was altijd heel kritisch en onzeker, maar sinds ik moeder ben is dat weg. Dingen waar ik vroeger kritisch over was, zijn nu bijzaak.”

Anna: “Ik merkte vooral dat ik zelf na een paar maanden dacht: wie ben ik eigenlijk? Wat kan ik? Wat doe ik graag? Een soort identiteitscrisis… Vooral als je omgeving wel precies doorgaat zoals ze deden, kan dat confronterend zijn.”

Sophie: “Toen mijn dochter werd geboren, voelde ik mij herboren. Ik gaf me over aan het moederschap en aan het idee van mijzelf als moeder.”

Meer lezen?
Moeder worden brengt een identiteitscrisis: zo omarm je ‘de nieuwe jij’
Waarom het volkomen normaal is om je ‘oude’ leven soms te missen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief