wat zet je op geboortekaartje
29/07/2023

Naar wie, wanneer en wat zet je erop? Alles over geboortekaartjes

Auteur

Datum

Categorie

Share

Inmiddels ben je ruim 20 weken zwanger en heb je waarschijnlijk de 20-weken echo achter de rug. Misschien weet je al of je een zoon of een dochter krijgt, misschien blijft dit een verrassing tot de geboorte. De meeste aanstaande mama’s beginnen nu voorzichtig rond te kijken naar een geboortekaartje. De aankondiging van jouw kindje! Maar eh… wat zet je op geboortekaartje en wanneer verstuur je ze? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere geboortekaartjes vragen. 

Naar wie stuur je een geboortekaartje?

De keuze naar wie jij of jullie kaartjes willen sturen, is vanzelfsprekend persoonlijk. Om er zeker van te zijn dat je niemand vergeet die je eigenlijk wel een kaartje zou willen sturen, kun je dit rijtje afgaan:

  • Familieleden
  • Vrienden
  • Kennissen, zoals collega’s, buren of sportmaatjes
  • Organisaties, zoals de verloskundige praktijk of de kraamafdeling van het ziekenhuis, de school of opvang van oudere kids, of de kerk.

Je kunt tenslotte, als dubbelcheck, nog even door alle contacten in je telefoon lopen.

Als de lijst met namen compleet is, kun je beginnen met het verzamelen van alle adressen. Dit is best een tijdrovende klus, dus begin hier op tijd mee. 

Wat zet je op geboortekaartje?

Om te beginnen natuurlijk de naam! Veel mensen plaatsen de voornaam op de voorkant en op de binnenkant/achterkant de volledige naam. Daarnaast de geboortedatum. Denk er hier aan dat je de eerste letter van de maand niet met een hoofdletter schrijft. Dus 22 juli en niet 22 Juli. Het is ook een optie om alle letters met hoofdletters te schrijven 22 JANUARI 2023. 

Daarnaast mogen jullie namen natuurlijk niet ontbreken. Als er al grote broers of zussen thuis zijn, dan horen zij er natuurlijk ook op. Het is handig om jullie adres en telefoonnummer(s) te vermelden. Zo kunnen mensen een kaartje terugsturen én even bellen voordat ze beschuit met muisjes komen eten. 

Wat kun je nog meer op het kaartje zetten? Geboortegewicht, lengte en tijdstip en eventueel plaats van de geboorte. Hebben jullie bepaalde wensen voor het kraambezoek? Dan kun je dit ook op het geboortekaartje zetten.

Naast alle praktische informatie is het mooi om ook een persoonlijke tekst of gedichtje op het kaartje te delen. Hierbij kun je natuurlijk ook alle kanten op: van een paar korte zinnetjes tot de songtekst van jullie favoriete liedje. Hier vind je inspiratie voor wat mooie zinnetjes of korte gedichtjes.

Laat altijd een extra paar ogen meekijken, zo voorkom je (spel)fouten op jullie geboortekaartje! 

Wanneer verstuur je een geboortekaartje?

Volgens de etiquette horen we geboortekaartjes twee (!) dagen na de bevalling te versturen. In de praktijk luisteren de meeste ouders daar inmiddels allang niet meer naar. Sterker nog: de meeste baby’s maken tegenwoordig eerder hun debuut op Whatsapp en social media en worden daarna pas wereldkundig gemaakt met een geboortekaartje. Kortom: de haast is er wat dat betreft een beetje af. Dat is fijn, want daardoor hoeven jullie je vooral niet op te laten jutten en kun je rustig de tijd nemen om de kaartjes af te maken en te versturen. 

Hoe en wanneer bestel je een geboortekaartje?

Je begint natuurlijk met de keuze voor een kaartje. Heb je al een design voor ogen? Een bepaalde kleur of stijl? Wil je het kaartje helemaal zelf ontwerpen óf kies je voor een hip, bestaand design

Als je de keuze hebt gemaakt voor een kaartje of klaar bent met ontwerpen, dan kun je een proefdruk bestellen. Met de kortingscode HAMXHGPROEF kun jij gratis een proefdruk bij Hippe Geboortekaartjes bestellen. Extra leuk: deze proefdruk komt in een verrassingspakketje…

Als je zeker wilt zijn dat alles op tijd geregeld is, kun je deze proefdruk het beste aan het einde van je tweede trimester of begin van het derde trimester laten bezorgen. Neem de tijd om de proefdruk en samples goed te bekijken en te checken of jullie tekst geen fouten bevat. Naar aanleiding van de proefdruk kun je nog aanpassingen doorvoeren. Dit is ook het moment om te kijken of jullie eventueel een (bijpassende) geboorte aankondiging willen bestellen. 

Als de adressenlijst compleet is, kun je nadenken over het versturen van de kaartjes. Je kunt ervoor kiezen om alle enveloppen van tevoren te bestellen, zodat je deze tijdens je verlof kunt schrijven. Vergeet niet om ook alvast postzegels in huis te halen, dan hoef je straks alleen nog maar de geboortekaartjes erin te doen. Wil je volledig ontzorgd worden? Je kunt ook kiezen voor de verzendservice van Hippe Geboortekaartjes. Zij pakken dan alle kaartjes in en versturen ze direct naar familie en vrienden. 

Als jullie kindje eenmaal is geboren, vindt de laatste aanpassing aan de geboortekaartjes plaats. Doe nog een allerlaatste check op (spel)fouten – een baby van 3000KG is wat veel 😉 – en plaats de bestelling. 

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief