Femmegetic - How About Mom
30/08/2021

Women supporting women: Desirée brengt eigen supplement voor moeders uit

In onze rubriek women supporting women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die producten of diensten maken speciaal voor vrouwen en moeders. Desirée Domacassé begon haar carrière bij de Nederlandsche Bank, afgestuurd als financieel econoom, maar gooide in 2016 het roer om. Ze liet zich omscholen tot orthomoleculair therapeut en is inmiddels eigenaar van een praktijk waarin ze vrouwen begeleidt. Desirée lanceerde recent Femmegetic, een eigen lijn met supplementen voor moeders na de bevalling.

Wat is je achtergrond?

“Hoewel ik ben opgeleid als gedragseconoom, kwam ik er tijdens mijn zwangerschap achter dat ik gelukkiger werd van het helpen van aanstaande en nieuwe moeders en vrouwen. Ik heb me om laten scholen tot orthomoleculair therapeut en in 2016 begon ik mijn praktijk. Het begeleiden van vrouwen na de bevalling, met hun hormonale gezondheid in het moederschap is altijd het centrale thema geweest van mijn werk.”

“Binnenkort studeer ik af aan de Vrije Universiteit als gezondheidswetenschapper. Ik heb bij Ank de Jonge, professor in de verloskunde, mijn scriptie geschreven over de relatie tussen vitamine D en postpartum angst en depressie. Ik heb allerlei cursussen gedaan door de jaren heen over bijvoorbeeld natuurvoeding, hormonen, DNA, medische basiskennis tot darmtherapie. Ook heb ik een achtergrond in biomedische wetenschappen en deed ik ooit een dansopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.”

Hoe kwam je op het idee voor supplementen voor moeders?

“In de één-op-één begeleiding die ik doe in mijn praktijk verbaas ik me er na vijf jaar nog steeds over hoe het nog steeds niet vanzelfsprekend is dat moeders ondersteuning nodig hebben.”

“Het is een gegeven dat wanneer jij als vrouw een mens hebt gemaakt en daar 24/7 zorg voor draagt, dat naast heel mooi en bijzonder ook veeleisend is. Het is nodig om je lichaam weer op te bouwen om dit aan te kunnen. En als je dat op tijd weet, dan kun je zoveel leed voorkomen. Moeders kunnen te maken krijgen met een postpartum depressie, postpartum angst, burnout, chronische slapeloosheid, uitval op het werk of relatieproblemen, om een aantal veelvoorkomende problemen te benoeme die we haast ‘normaal’ zijn gaan vinden. Dat is wat ik met Femmegetic zo graag wil bereiken, dat het vanzelfsprekend is dat je als mama extra nutriënten nodig hebt die de kans verlagen dat je je door het moederschap heen moet worstelen. Ik merk bij mijn cliënten dat meer energie stap één is. Want dan krijg je ruimte in je hoofd om datgene dat je niet kan overzien – wanneer je te moe bent – anders te zien en waar nodig anders aan te pakken. Daarom is onze tagline ook ‘energie om mama te zijn’.”

Waar mag meer aandacht voor komen, vind jij?

“Femmegetic is ontstaan uit jarenlange ervaring met moeders en diepe kennis van wat er hormonaal gebeurt en verandert door een zwangerschap, bevalling en het prille moederschap. Er is zo weinig aandacht voor deze periode. Ik doel dat niet alleen op het vierde trimester, de eerste drie maanden na de bevalling, maar juist dat punt waarop je niet langer aan het kramen bent en het moederschap een marathon wordt.”

“De korte nachten, opvoeden, de druk op je relatie, werkverplichtingen, je sociale leven waar je geen ruimte voor hebt. En uiteraard die grote transformatie die je zelf ondergaat als nieuwe moeder, emotioneel en fysiek. We doen als nieuwe moeders allemaal maar en dat verwacht onze omgeving, maar wij zelf ook, maar het kan zoveel soepeler verlopen wanneer je jezelf ondersteuning gunt. Daarbij is Femmegetic een duurzaam merk. Ons supplement is vegan, clean label, we maken gebruik van glazen potten en verpakken alle pakketjes in gerecycled en milieuvriendelijk materiaal.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging is als ondernemer? 

“Het lastigst voor mij als ondernemer is dat ik altijd therapeut ben en blijf. Mijn diepe verlangen is om moeders te helpen en ze te steunen. Het liefst spreek ik elke mama die ons supplement koopt en geef ik haar een consult erbij. Juist omdat het zo waardevol is om je verhaal te doen. Om iedere vrouw te kunnen steunen, te erkennen dat wat zij meemaken niet gek is, en dat het uit te leggen is waarom je lichaam (en je emoties) zo reageren.”

“Ik ben trots op de eerste recencies en reviews van onze klanten, zoals deze: ‘Ik ben de supplementen een aantal maanden na een intense zwangerschap en bevalling gaan gebruiken omdat ik mij opgebrand begon te voelen en de supplementen die ik nam niet afdoende bleken te zijn. Bovendien gaf ik borstvoeding en ik wist dat ik aan het slaaptekort kon ik weinig doen. Het heeft mij geholpen om tekorten aan te vullen, naast een aangepast dieet en andere aanpassingen. Ik raad elke vrouw aan om deze supplementen na de bevalling te nemen om ervoor te zorgen dat je voedingsvoorraden op de juiste manier worden aangevuld.’ We zijn pas net begonnen met dit avontuur, maar daar kan ik heel blij van worden.”

Desirée is gezondheidswetenschapper, postpartumtherapeut en voedingsdeskundige. Ze is de oprichter van Daisy’s Yellow Pepper, een orthomoleculaire praktijk waarbinnen (nieuwe) moeders worden geholpen met het ontzwangeren.

In onze rubriek women supporting women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die zich bezig houden met producten of diensten die het leven van nieuwe of aanstaande moeders beter, makkelijker of fijner maken. Ben of ken jij zo’n vrouw? Stuur een mailtje naar app@howaboutmom.nl, we horen graag jouw verhaal en motivatie.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief