Met deze tips van slaapcoach Simone bereid je je kind goed voor op de zomertijd
22/03/2022

Met deze tips van slaapcoach Simone bereid je je kind goed voor op de zomertijd

Aankomende zondag gaat de zomertijd in en is het ‘s avonds langer licht. Klinkt heerlijk, maar voor ouders met jonge kinderen staat een uitdaging te wachten. Doordat de klok een uurtje vooruit wordt gezet, kan het namelijk goed zijn dat je zoon of dochter moet wennen aan het nieuwe ritme. Gelukkig deelt slaapcoach Simone in dit artikel adviezen waarmee je je kind zo goed mogelijk voorbereid op de zomertijd.

En hoef jij je als moeder hopelijk niet voor te bereiden op slapeloze nachten.

De zomertijd

Op zondag 27 maart gaat dit jaar de zomertijd in en gaat de klok ‘s avonds een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur. Voor ouders wiens kind een vroege vogel is, komt die zomertijd heel goed uit. Hun zoon of dochter staat dan – met een beetje geluk – pas om 07.00 uur naast bed in plaats van 06.00 uur. Kinderen die ‘s avonds lastiger in slaap vallen, zullen daarentegen wat meer moeite hebben met de zomertijd. De bedtijd wordt gevoelsmatig namelijk een uur naar voren geschoven.

Het ingaan van de zomertijd verandert dan ook het bioritme van kinderen en kan ervoor zorgen dat de kloktijd niet meer aansluit op hun bioritme. Sommige kinderen hebben meer last van die verschuiving, dan andere kinderen.

Het algemene advies

Om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomertijd, luidt het algemene advies als volgt. Allereerst is het goed om ervoor te zorgen dat de kamer van je zoon of dochter goed donker is. Door het verschuiven van de klok, is het namelijk langer licht waardoor het kan zijn dat je kindje slechter in slaap valt. Licht bemoeilijkt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) en dus is het raadzaam om de kamer van je kind – ook de dagen voordat de zomertijd ingaat – donker te maken. Plak de ramen bijvoorbeeld af of gooi een extra laken over de roede van het gordijn heen.

Naast het goed donker maken van de kamer, is het ook goed om overdag – en het liefste ‘s ochtends – met je kinderen naar buiten te gaan. Bewegen is daarbij essentieel. Zowel frisse lucht als beweging bevorderen namelijk de slaap en zijn dus altijd goed, maar met het ingaan van de zomertijd al helemaal.

Als laatste geldt ook dat het altijd goed is om een vast bedritueel te creëren en je daaraan te houden. Zo’n ritueel zorgt er namelijk voor dat je kindje (onbewust) weet dat hij of zij bijna naar bed gaat. Het maakt niet uit wat voor een ritueel je aanhoudt, zolang je maar altijd hetzelfde doet en het liefste ook nog in dezelfde volgorde.

Twee methodes

Naast het algemene advies, gelden er twee methodes die je kunt inzetten om je kind voor te bereiden op de zomertijd. Uiteraard verschilt het per gezin en per kindje wat het beste helpt en dus moet je je vooral niet in allerlei bochten wringen om een van de methodes nauwkeurig uit te voeren. Kijk wat voor jou en je kind het beste werkt en probeer je er zo goed mogelijk aan te houden. Mocht je merken dat je kindje zich niet prettig voelt bij een van onderstaande methodes of heel moe is, laat het dan los. Over het algemeen geldt dat kinderen een paar dagen last kunnen hebben van de nieuwe tijd, maar daarna gewend zijn.

Vanaf woensdag

De eerste methode kun je inzetten vanaf aankomende woensdag. Bij deze methode verschuif je het ritme van jouw kind en gezin iedere dag met een kwartier. Gaat je kindje normaal om 18.00 uur naar bed? Zorg er dan voor dat hij of zij woensdag om 17.45 uur naar bed gaat, donderdag om 17.30 uur enzovoort. Probeer die verschuiving van een kwartier bij alles in te zetten; van opstaan tot ontbijt tot dutjes overdag. Het kan natuurlijk zijn dat dat niet altijd gaat, als je kindje bijvoorbeeld naar de basisschool gaat, maar probeer het in ieder geval zo veel mogelijk in te zetten. Uiteraard gaat het niet strikt om een kwartier, als het tien minuutjes is, is dat ook oké.

Vanaf vrijdag

In principe kun je bovenstaande methode ook vanaf vrijdag inzetten, maar dan gaat het om een verschuiving van een halfuur. Ook hierbij geldt dat het goed is om alles wat je op die dag standaard doet, te verschuiven met een halfuur. Dit is natuurlijk een iets grotere stap dan wanneer je vanaf woensdag begint, maar niet minder effectief. Het is aan jou om te kijken wat je prettig vindt.

Simone Meijer is kinderslaapcoach. Ze heeft zelf twee jonge kinderen en besloot slaapcoach te worden vanuit een persoonlijke behoefte en ervaring. Ze heeft een eigen praktijk genaamd Slaap Moon.

Meer lezen?
Slaap en wintertijd: zo bereid je jouw baby of kind voor op een nieuw slaapritme

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief