De kans om zwanger te raken is groter indien je een regelmatige, maandelijkse cyclus hebt. Ongeveer twintig procent van de vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus die elke maand een aantal dagen verschilt. Wanneer je onregelmatig ongesteld bent, kan het mogelijk meer moeite kosten om zwanger te raken. Daar vertellen we je in dit artikel meer over.
De reden dat het lastiger kan zijn om zwanger te worden, heeft alles te maken met je eisprong. Als je onregelmatig of helemaal niet ongesteld wordt, heb je minder vaak en soms geen eisprong. Dit hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen eisprong hebt, ook vrouwen die een hele lange cyclus hebben of bijna nooit ongesteld zijn kunnen toch sporadisch een eisprong hebben waar ze zwanger van kunnen worden.
Onregelmatig ongesteld
Onregelmatig ongesteld zijn kan het wel lastiger maken om je vruchtbare dagen te berekenen. Als jij heel onregelmatig ongesteld bent en een kinderwens hebt, dan is het allereerst aan te raden om dit te bespreken met jouw huisarts. Hij of zij kan jou adviseren en je hierin begeleiden.
Zoals we eerder schreven kan een onregelmatige cyclus als gevolg hebben dat je maar een paar keer per jaar een eisprong hebt. Of zelfs helemaal geen eisprong. Dan kan soms nodig zijn om een eisprong op te wekken met medicijnen. Dit noemen ze ook wel ovulatie-inductie. Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap groter.
Opwekken eisprong
Voorafgaand aan zo’n ovulatie-inductie vindt er altijd een (hormoon)onderzoek plaats. Op die kan gekeken worden wat de oorzaak is van minder of geen eisprongen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van PCOS, een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.
Er zijn verschillende manieren om met medicijnen een eisprong op te wekken. Door Clomid maak je meer FSH aan, een follikel stimulerend hormoon. Hierdoor gaan je eiblaasjes groeien. De werkzame stof in Clomid heet Clomifeen, wat een beetje lijkt op het natuurlijke hormoon oestrogeen. Tijdens de eerste cyclus waarbij je Clomid gebruikt, wordt er in het ziekenhuis een echo gemaakt om te zien of de eiblaasjes inderdaad goed groeien.
Lees hier een aantal ervaringsverhalen van vrouwen die een behandeling met Clomid hebben gehad:
- Anne-Mar Zwart wil onvruchtbaarheid uit de taboesfeer halen
- “Ik had het gevoel dat mijn lichaam faalde”
- “Een buik vol blauwe plekken, een lichaam dat giert van de hormonen”
Trek aan de bel
Zoals we eerder schreven is het aan te raden om bij onregelmatige menstruatie én een kinderwens advies te vragen aan jouw huisarts. Weet dat bij zo’n 20-25% van de stellen met vruchtbaarheidsproblemen het ontbreken van een eisprong het probleem is.
Meer lezen?
Vruchtbare dagen berekenen
Feiten en fabels over zwanger worden