Zo werkt sterilisatie bij een man

Als jullie samen besluiten dat jullie gezin compleet is, dan zijn er verschillende opties om te overwegen als jullie niet nog eens zwanger willen raken. Eén van die opties is dat er bij jouw (mannelijke) partner een ‘knoop’ in gaat. Oftewel: sterilisatie. Hoe werkt sterilisatie bij een man precies, wat merkt hij ervan, en is het definitief?

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts bieden we jou betrouwbare informatie en advies geven in deze bijzondere fase van je leven.

Een sterilisatie is een (kleine) operatie waarmee een man onvruchtbaar wordt. Een sterilisatie wordt ook wel een vasectomie genoemd.

Bij deze operatie worden de zaadleiders doorgesneden, korter gemaakt en dichtgenaaid. De zaadcellen komen na deze ingreep niet meer in het zaadvocht terecht, maar worden door het lichaam opgenomen. Als een man klaarkomt, komt er dus nog steeds zaadvocht uit, alleen bevat dit zaadvocht niet langer zaadcellen. Zonder zaadcellen is het niet mogelijk om een vrouw zwanger te maken.

Hoe lang duurt de operatie?

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een half uur. Daarna moet je het nog een dag of twee rustig aan doen.

Jullie zullen voor de zekerheid nog 3 maanden anticonceptie moeten gebruiken. Na die 3 maanden wordt het zaadvocht van de man onderzocht om te bepalen of er geen levende zaadcellen meer in zitten. Pas na dit onderzoek weet je zeker of jouw partner inderdaad onvruchtbaar is geworden door sterilisatie. 

sterilisatie bij man

Einde van de anticonceptie

Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten over mannelijke sterilisatie. Het grootste voordeel van sterilisatie is dat een man onvruchtbaar wordt, waardoor het niet langer nodig is om anticonceptie te gebruiken. Als jij bijvoorbeeld de pil slikt, dan kun je hiermee stoppen.

Als we de artsen – en gelukkig ook een boel mannen om ons heen – mogen geloven, dan heeft sterilisatie geen impact op je seksleven. Het heeft geen invloed op het krijgen van een erectie, klaarkomen, de hoeveelheid zaadvocht of libido. Sterilisatie heeft ook geen invloed op de mannelijke hormoonhuishouding. 

Oh ja, hopelijk overbodig om te melden, maar: een sterilisatie beschermt niet tegen SOA’s… Daarvoor heb je bescherming zoals condooms nodig.

Zeker van je zaak

Er bestaat een zeer kleine kans dat een man na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5* toch zwanger omdat de uiteinden van de zaadleiders na een tijd weer aan elkaar zijn gegroeid. 

Last but not least: een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast wanneer een man er zeker van is geen kinderen (meer) te willen. Een vasectomie is niet terug te draaien. Een hersteloperatie is gecompliceerd en veel mannen blijven zelfs na zo’n operatie onvruchtbaar. Is het dus belangrijk allebei zeker van je zaak te zijn voordat deze beslissing wordt genomen.

Bron: Thuisarts.nl

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲